Επεκτείνεται η χρήση POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας

Επεκτείνεται η χρήση POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποχρέωση εκτός από τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS, να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση για την επέκταση των τερματικών POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας επεξεργάζονται ο υφυπουργός Οικονομικών Χ. Θεοχάρης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, ενώ ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών. Μάλιστα εξετάζεται η εφαρμογή νέου τύπου αντικειμενικών κριτηρίων.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για τα POS, αυτή αναμένεται να εκδοθεί πριν το τέλος του έτους και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν λάβει από τον υπουργό Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, τα POS πρέπει να εφαρμοσθούν στον μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό. «Δεν μπορούμε να πετύχουμε (τη σύλληψη της φοροδιαφυγής) με προσευχές» ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο υπουργός τονίζοντας παράλληλα ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνετέλεσε σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής επισημαίνοντας ότι με την αντιμετώπιση η κυβέρνηση θα καταφέρει να «ρίξει» και άλλο τους φορολογικούς συντελεστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο απόφασης που επεξεργάζονται ΑΑΔΕ και ΥΠΕΘΟ αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης θα περιλαμβάνονται οι εξής κλάδοι που θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά POS. Συγκεκριμένα στα τέλη του έτους ή αρχές Ιανουαρίου θα πρέπει να διαθέτουν POS:

  • Ταξί
  • κινηματογράφοι
  • Λαϊκές αγορές
  • Περίπτερα
  • Παντοπωλεία
  • Ασφαλιστικές εταιρείες
  • Εμποροι σε πανηγύρια
  • Χρηματιστηριακές εταιρείες
  • Συναυλιακοί χώροι – εκδηλώσεις

Στη λίστα αναμένεται να προστεθούν και άλλοι κλάδοι, ενώ θα υποχρεωθούν και όσα επαγγέλματα δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή (!), όπως για παράδειγμα οι ράφτες, να αποκτήσουν.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών με την επέκταση των POS στους ανωτέρω κλάδους αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα τα δηλωθέντα εισοδήματα. Για παράδειγμα εξηγούν ότι σήμερα ένας ιδιοκτήτης άδειας ταξί δηλώνει μέσα ακαθάριστα έσοδα 28.540 ευρώ και καθαρά κέρδη 3.726 ευρώ. Με την υποχρεωτική διάθεση POS, το μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών θα χρησιμοποιεί POS για την πληρωμή του αντιτίμου. Η εξέλιξη αυτή θα φέρει στην επιφάνεια τα πραγματικά τους εισοδήματα, τόσο τα ακαθάριστα όσο και τα καθαρά. Σημειώνεται ότι από τους 28.540 εκμεταλλευτές ταξί οι 15.103 δηλώνουν κέρδη. Οι υπόλοιποι δηλώνουν μηδενικά εισοδήματα ή ζημιές.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε χθες (ΣΚΑΪ) στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σε σύνολο 676.000 (ΑΦΜ) ελευθέρων επαγγελματιών το 32,7% δηλώνει είτε μηδενικά εισοδήματα, είτε ζημιές. Επιπροσθέτως ένα 25,5% δηλώνει εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ. Οπως είπε ο κ. Χατζηδάκης ένα ποσοστό της τάξης του 20% δηλώνει εισοδήματα πάνω από 10.900 ευρώ, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το 80% δηλώνει εισοδήματα κάτω από το προαναφερθέν ποσό. Δηλαδή από τους 676.000 ΑΦΜ μόλις 135.000 δηλώνουν εισοδήματα άνω των 10.900 ευρώ ή διαφορετικά 541.000 δηλώνουν κάτω από 10.900 ευρώ.  

Ο υπουργός σημείωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να αναθεωρηθεί όλο το φορολογικό σύστημα, να γίνει πιο δίκαιο και αποτελεσματικό, ενώ ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με δικαιοσύνη. Παράλληλα ανέφερε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποχρέωση εκτός από τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS, να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει.

Ο σχεδιασμός, για τα νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια (αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις) αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Ενας αλγόριθμος θα συνυπολογίζει έσοδα και έξοδα του επαγγελματία, σε συνδυασμό με τα έξοδα διαβίωσής του. Δηλαδή θα λαμβάνει υπόψη στοιχεία που λαμβάνονται και σήμερα με τα τεκμήρια διαβίωσης ενώ σε αυτά θα προστεθούν για να προκύψει ο μαθηματικός τύπος που θα δώσει το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να δηλώνουν οι επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, θα συνυπολογίζονται οι λογαριασμοί όπως του ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας, τα ενοίκια, τα ποσά που δαπανώνται μέσω καρτών (ελληνικών και ξένων), οι βενζίνες καθώς και ο φόρος που καταβλήθηκε. Ολα τα παραπάνω θα ελέγχονται και θα συνυπολογίζονται για την εξεύρεση του ελάχιστου εισοδήματος που θα έπρεπε να δηλώνουν. Επίσης, θα λαμβάνονται υπόψη: το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή όπου ασκείται, τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος, η προϋπηρεσία του επαγγελματία, τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, οι υπάλληλοι που απασχολούνται και άλλα. Με βάση τα κριτήρια, θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα με το οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, σε περίπτωση που δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT