Εξαήμερη εργασία: 690 επιχειρήσεις έκαναν αίτηση για έκτακτη βάρδια

Εξαήμερη εργασία: 690 επιχειρήσεις έκαναν αίτηση για έκτακτη βάρδια

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της εξαήμερης εργασίας αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 690 επιχειρήσεις με 1.671 παραρτήματα υπέβαλαν αίτηση για να κάνουν χρήση του μέτρου της έκτακτης βάρδιας, δηλαδή της εξαήμερης εργασίας. Οπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας. Και από αυτά μόνο το 17,4% πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της εξαήμερης εργασίας αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες.

Ειδικότερα, τα στοιχεία από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» για το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου δείχνουν τα εξής:

• ​Σύνολο εργοδοτών στη χώρα που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας: 326.482 εργοδότες και 382.775 παραρτήματα.

•​ Αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά: 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα, δηλαδή αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας.

•​ Από τα 1.671 παραρτήματα που υπέβαλαν αίτηση πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (δηλ. συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες) τα 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.

•​ Στις περιπτώσεις μη νόμιμης υπαγωγής με χρήση του μέτρου, η εργασία που τυχόν παρασχέθηκε από εργαζομένους κρίνεται ως παράνομη και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Πηγή: Moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT