Εθνική Τράπεζα: Πράσινο φως για διάθεση τουλάχιστον του 10% – Τα επόμενα βήματα

Εθνική Τράπεζα: Πράσινο φως για διάθεση τουλάχιστον του 10% – Τα επόμενα βήματα

Το ποσοστό αυτό αποτελεί τη βάση για την προσέλκυση ιδιωτών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διάθεση ποσοστού τουλάχιστον 10% της Εθνικής Τράπεζας σε ιδιώτες επενδυτές μέσω βιβλίου προσφορών που θα ανοίξει την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως διαφάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΤΧΣ που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί τη βάση για την προσέλκυση ιδιωτών και δεν αποκλείεται οι οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου να προβλέπουν τη διάθεση ενός μεγαλύτερου ποσοστού έως και 13% ή ακόμα και το σύνολο που διαθέτει σήμερα το ΤΧΣ, δηλαδή το 18,39%.

Την άποψη αυτή φαίνεται να υποστήριξε ο σύμβουλος διάθεσης, η JP Morgan, εκτιμώντας ότι η αγορά μπορεί να απορροφήσει το σύνολο του ποσοστού, άποψη που υπάρχει άλλωστε και στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και του Ταμείου.

Σε κάθε περίπτωση η διακράτηση ενός ποσοστού 5% ή ακόμη και 8% θα πρέπει αιτιολογηθεί επαρκώς στην επενδυτική κοινότητα που αναμένει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας – με βάση και τις αρχικές κυβερνητικές δεσμεύσεις. Πάντως, προς το παρόν, όπως διαφάνηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΤΧΣ, το Ταμείο έλαβε το πράσινο φως για την υλοποίηση του placement σε ποσοστό 10% τουλάχιστον και, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενημερωτικό δελτίο –ως προσχέδιο– αναμένεται να κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έως την Παρασκευή.

Βέβαιο από κυβερνητικής πλευράς είναι επίσης ότι το placement θα είναι συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια διαδικασία ακολουθήθηκε και πέρυσι κατά τη διάθεση του 22%, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και σε ιδιώτες επενδυτές.

Η διακράτηση ενός ποσοστού της τάξης του 8% ή 5% που είναι στο τραπέζι δεν είναι σαφές αν υπακούει σε πολιτικές ή άλλες στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης. Προς το παρόν προβάλλεται ως επιλογή που θα μπορούσε να προσελκύσει στρατηγικό επενδυτή, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ύπαρξης μιας πιο «στέρεης» μετοχικής βάσης, μετά και την πλήρη αποεπένδυση του Ταμείου. Να σημειωθεί ότι, εκτός από τον βασικό μεγαλομέτοχο το ΤΧΣ που ελέγχει το 18,39%, ποσοστό 5,06% διαθέτει το Capital Group Companies.

Στα επόμενα βήματα είναι επίσης ο καθορισμός του εύρους τιμής με βάση και την τιμή που θα διαμορφωθεί στο ταμπλό κατά τη στιγμή της απόφασης. Χθες, η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε στα 7,74 ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 1,90% και 1,60% τις τελευταίες 7 ημέρες.

Η μετοχή της Εθνικής αναφέρεται στο top picks των αναλυτών και των επενδυτικών οίκων με τιμή-στόχο που υπερβαίνει ακόμη και τα 10 ευρώ, ενώ το ανώτερο επίπεδο διαπραγμάτευσης έχει φτάσει τα 8,47 ευρώ.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα η διαδικασία θα πρέπει να «τρέξει» άμεσα, έτσι ώστε το placement να πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου, που αποτελεί το χρονικό παράθυρο που μεσολαβεί πριν από την ανακοίνωση από την Τράπεζα των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου στις 5 Νοεμβρίου.

Πηγή: Moneyreview.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT