Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook Εθνικής και Eurobank

Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook Εθνικής και Eurobank

Η ανακοίνωση του διεθνούς οίκου επιβεβαιώνει τις υπόλοιπες αξιολογήσεις των δύο συστημικών τραπεζών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό αναβαθμίζει το outlook της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank ο οίκος Moody’s, επιβεβαιώνοντας τις υπόλοιπες αξιολογήσεις των δύο συστημικών τραπεζών.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι για την αναβάθμιση των προοπτικών της Εθνικής ελήφθησαν υπόψη η ισχυρή οικονομική επίδοση και η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, τα αποτελέσματα εξαμήνου υποδεικνύουν μια σταθερή και διαρκή επίδοση, με 18% ετήσια αύξηση των βασικών εσόδων προ προβλέψεων και αναλογία κόστους προς βασικό εισόδημα (Cost-to-Core Income) 30,1%. Η Moody’s ξεχωρίζει την αύξηση 15% στα καθαρά έσοδα από προμήθειες σε ετήσια βάση, η οποία σταδιακά βοηθά στη διαφοροποίηση των κερδών της Εθνικής.

Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει την ισχυρή κεφαλαιακή βάση με τον δείκτη CET1 να διαμορφώνεται στο 18,3% τον Ιούνιο. Επισημαίνει ότι η ισχυρή κεφαλαιακή βάση υπονομεύεται ως ένα βαθμό από το υψηλό ακόμη επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στον ισολογισμό της (3,6 δισ. ευρώ), που αποτελούν περίπου το 51% του κεφαλαίου CET1.

Η φερεγγυότητα της Εθνικής, όμως, υποστηρίζεται περαιτέρω από τη βελτίωσή της ποιότητας του ενεργητικού με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο 3,3% (μείωση από το 5,4% τον Ιούνιο του 2023) σε συνδυασμό με υψηλή κάλυψη μέσω προβλέψεων (85,6%), σημειώνει η Moody’s.

Σε ό,τι αφορά το outlook της Eurobank, οι αναλυτές της Moody’s αναφέρουν ότι συνυπολογίστηκαν οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, η γεωγραφικά διαφοροποιημένη βάση ενεργητικού και τα κέρδη της τράπεζας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η τράπεζα πέτυχε απόδοση ενσώματης λογιστικής αξίας 18,5% το α΄ εξάμηνο και αναλογία κόστους προς βασικό εισόδημα (Cost-to-Core Income) 32,3%.

Το ισχυρό πιστωτικό προφίλ της τράπεζας αναδεικνύεται και μέσω του pro-forma δείκτη κοινών μετοχών Tier 1 (CET1) 16,2% τον Ιούνιο του 2024 (ενσωματώνοντας τη διανομή μερίσματος και την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας), ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 19,3%.

Σημειώνεται πως ο οίκος επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις των δύο συστημικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων σε Baa2/P-2, το αυτόνομο Baseline Credit Assessment (BCA) και το Adjusted BCA στο ba1, τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRR) σε Baa2/P-2 και τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CR Assessment) σε Baa3(cr)/P-3(cr).

Πηγή: Money Review

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT