Εμπορικές μισθώσεις: καταργούνται οι αποζημιώσεις και για ενοικιαστές

Εμπορικές μισθώσεις: καταργούνται οι αποζημιώσεις και για ενοικιαστές

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση της υποχρέωσης του ενοικιαστή να καταβάλει αποζημίωση στον ιδιοκτήτη σε περίπτωση πρόωρης καταγγελίας της σύμβασης εμπορικής μίσθωσης προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας. Υπενθυμίζεται ότι σε τροπολογία για την απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων που κατέθεσε το ΥΠΑΝ την περασμένη εβδομάδα είχε καταργηθεί η καταβολή αποζημίωσης από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή, αλλά είχε διατηρηθεί το αντίστροφο και μάλιστα με μεγαλύτερες υποχρεώσεις για τον ενοικιαστή σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν. Συγκεκριμένα, καταργείται η υποχρέωση του ενοικιαστή, όταν καταγγέλλει πρόωρα τη σύμβαση, να προειδοποιεί τον ιδιοκτήτη έξι μήνες πριν και να του καταβάλει αποζημίωση ίση με τέσσερα ενοίκια.

Επιπλέον, βάσει των ρυθμίσεων που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή επανέρχεται για μια μεταβατική περίοδο η υποχρέωση αποζημίωσης του ενοικιαστή από τον ιδιοκτήτη μετά τη λήξη της 12ετούς μίσθωσης. Με την τροπολογία της Παρασκευής η υποχρέωση καταβολής 24 ενοικίων (η λεγόμενη άυλη εμπορική αξία) από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή λόγω λήξης του συμβολαίου μετά από 12 χρόνια είχε καταργηθεί. Με τη χθεσινή ρύθμιση προβλέπεται η καταβολή έξι ενοικίων για τις μισθώσεις που ο ιδιοκτήτης θα καταγγείλει έως τις 31/8/2014 και επρόκειται να λήξουν έως τις 31/8/2014 λόγω συμπλήρωσης της 12ετίας. Το ίδιο ισχύει για συμβάσεις που έχουν λήξει αλλά μέχρι τις 31/8/2014 δεν θα έχει συμπληρωθεί εννεάμηνο και για εκείνες που έχουν παραταθεί για τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της 12ετίας.

Επιπλέον, αλλαγές επέρχονται και στον επενδυτικό νόμο. Αν και τον Απρίλιο του 2013 με τον νόμο 4146/2013 είχε δοθεί ήδη μία παράταση ενός έτους για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχέδιων τώρα δίνεται νέα παράταση έως τις 31/12/2015. Μάλιστα, οι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο υπουργείο Ανάπτυξης έως τις 30 Ιουνίου 2014 και να αιτηθούν επιπλέον παράτασης έως τις 31/12/2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT