Η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που θα επικυρώνει το περυσινό πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί το διαβατήριο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Η ανακοίνωση αυτή θα συνδυαστεί με την παρουσίαση από το οικονομικό επιτελείο στο Euroworking Group (της Πέμπτης) του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της ελληνικής οικονομίας σε μία προσπάθεια να αλλάξουν πλήρως οι συνθήκες για την Ελλάδα.
Στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012 είχε συμφωνηθεί ότι «όταν η Ελλάδα φτάσει σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προβλέπεται στο παρόν Μνημόνιο, και υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής όλων των όρων που περιέχονται στο πρόγραμμα», τότε η Ευρωζώνη θα εξετάσει την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Επειτα από 17 μήνες, η κυβέρνηση σήμερα και αύριο θα αποδείξει με κάθε επισημότητα ότι συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Συγκεκριμένα:
1. Η Eurostat θα ανακοινώσει σήμερα ότι η Ελλάδα πέτυχε πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε πριν από το Πάσχα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Λογιστικό Σύστημα είναι περίπου 3,4 δισ. ευρώ. Μάλιστα, βάσει του Μνημονίου το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 παραμένει ισχυρό και υπολογίζεται περίπου στο 1,4 δισ. ευρώ.
2. Αύριο συνεδριάζει το Euroworking Group (EWG – προπαρασκευαστική ομάδα του Εurogroup) για να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και των διάφορων ρυθμίσεων που ακολούθησαν σε άλλα νομοσχέδια, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει άνω του 90% των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει με το Μνημόνιο. Αυτό αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται και είναι «εντός τροχιάς» και κατ’ επέκταση εκπληρώνεται και η δεύτερη προϋπόθεση που περιλαμβάνονταν στην απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012.
Παράλληλα, δεδομένης της επιτυχημένης εφαρμογής του προγράμματος, το EWG θα εγκρίνει αύριο και την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης από την Ευρωζώνη ύψους 6,3 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EWG και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Π. Τσακλόγλου, θα θέσει το θέμα του χρέους, ενώ ταυτόχρονα θα παρουσιάσει στους ομολόγους του και το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας για την επόμενη 10ετία.
Πάντως, το ζήτημα του χρέους θα τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση επίσημα στο Eurogroup της 5ης Μαΐου από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, ενώ στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Στουρνάρας, θα παρουσιάσει και το πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο. Να σημειωθεί ότι στο ενδιάμεσο το υπουργείο Οικονομικών θα έχει καταθέσει στη Βουλή το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015 – 2018, το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι την 5η Μαΐου.
Πτωτικά η απόδοση του νέου ομολόγου
Πτωτικά κινείται η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά τίτλων, ενδεικτικό της ζήτησης που υπάρχει από την πλευρά των επενδυτών. Χθες, η απόδοσή τους υποχώρησε στο 4,78% από 4,83% που ήταν τη Μεγάλη Πέμπτη και 4,95% που είχε διαμορφωθεί την ημέρα έκδοσης των νέων ομολόγων.
Επίσης, η τιμή των νέων ομολόγων ήταν χθες στο 99,84% από 99,63% τη Μεγάλη Πέμπτη και 99,13% στην έκδοση του ομολόγου.
Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η πτωτική αυτή πορεία των νέων ομολόγων αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, δήλωσε πως η Ελλάδα δεν βιάζεται να ξαναβγεί στις αγορές, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των επενδυτών να στραφεί στους υφιστάμενους τίτλους.