Χιλιάδες κατασχέσεις για ανεξόφλητες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία

Χιλιάδες κατασχέσεις για ανεξόφλητες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 2.700 κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας έχει στα σκαριά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχοντας ήδη δρομολογήσει τις ισάριθμες σχετικές παραγγελίες για ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές και μη τήρηση των ρυθμίσεων που νομοθετήθηκαν το 2013. Ως προς τη δρομολόγηση των αναγκαστικών μέτρων το ΙΚΑ φαίνεται πως ξεπερνά ακόμη και τις τράπεζες, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει και την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτου που έγιναν τον Μάρτιο από το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) υπολογίζονται σε 728 και αφορούν κυρίως τους οφειλέτες του ΙΚΑ. O αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο, καθώς τον Ιανουάριο έγιναν 1.274 κατασχέσεις και τον Φεβρουάριο 5.496. Υπενθυμίζεται πως στο ΚΕΑΟ μεταφέρονται σταδιακά οι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η έναρξη έγινε με το ΙΚΑ, ακολούθησε ο ΟΑΕΕ και στη συνέχεια ο ΟΓΑ, ενώ σε πλήρη αναστάτωση βρίσκεται και το πρώην ΤΣΜΕΔΕ μετά την κοινοποίηση για έναρξη της σχετικής διαδικασίας και για τις οφειλές των ασφαλισμένων μηχανικών, οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικοδομική κρίση.

Πάντως, με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου οι παραγγελίες κατάσχεσης από το ΙΚΑ ήταν 172, ενώ έγιναν ήδη μέσα στον μήνα 327 κατασχέσεις ακινήτων. Οι αναγγελίες σε πλειστηριασμούς τον Μάρτιο έφτασαν τις 52, και οι αναγγελίες σε πτωχεύσεις – εκκαθαρίσεις ανήλθαν σε 35. Συνολικά το ποσό από τα αναγκαστικά μέτρα έφτασε τα 57,7 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 10,9 εκατομμύρια ήταν πρόσθετα τέλη.

Η θεαματική ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων από το ΙΚΑ και οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, που σύμφωνα με πληροφορίες προσεγγίζουν τις 11.000, δεν συμβαδίζουν και με ανάλογη θεαματική βελτίωση στην εφαρμογή των ρυθμίσεων, τόσο της Νέας Αρχής όσο και της πάγιας ρύθμισης που ισχύει στα Ταμεία. Μπορεί να υπάρχει μικρή βελτίωση στην είσπραξη εσόδων έναντι του 2013, ωστόσο όπως προκύπτει από τα στοιχεία (ΟΑΕΕ) το ποσοστό των οφειλετών που ανταποκρίνονται με μια κανονικότητα στις πληρωμές δεν υπερβαίνει το 57% – 58% των υπόχρεων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός πως οι ρυθμίσεις δεν διευκολύνουν και την καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Το θέμα εθίγη και χθες σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή επιτελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Αν και επισημάνθηκε η ανάσχεση της μεγάλης μείωσης των εσόδων από εισφορές, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επέμειναν στην άποψη πως η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών δεν αποτελεί προτεραιότητα στις υποχρεώσεις των οφειλετών. Ζήτησαν δε από το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες θα αποσαφηνίζεται πλήρως τι θεωρούν τα Ταμεία άμεσα εισπράξιμη οφειλή και θα προχωρήσει η συγκρότηση ενός επιτελικού οργάνου με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης και των διοικητών των Ταμείων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης από το ΚΕΑΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς από την 1η Ιουλίου οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα καταβάλουν χαμηλότερες εισφορές στο ΙΚΑ. Η μεν εργοδοτική εισφορά μειώνεται κατά 2,9% ποσοστιαίες μονάδες, η δε εργατική κατά 1%. Η μείωση των εισφορών γίνεται με την κατάργηση των λογαριασμών του ΟΑΕΔ (για τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων και βοηθήματος στράτευσης). Ενδεχομένως, από τη μείωση της εργατικής εισφοράς να αυξηθεί ελάχιστα και η μηνιαία αμοιβή των εργαζομένων (από 6 ευρώ για τον κατώτατο μισθό).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT