«Ναι» σε μείωση φόρων από Τόμσεν, αλλά χωρίς να κινδυνεύσει το πλεόνασμα

«Ναι» σε μείωση φόρων από Τόμσεν, αλλά χωρίς να κινδυνεύσει το πλεόνασμα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την εμπιστοσύνη του ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει φέτος εξέφρασε χθες ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, καθώς η εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και η εμπιστοσύνη των αγορών δημιουργούν έναν «ενάρετο κύκλο».

Σχετικά με το δημοσιονομικό κενό που εξακολουθεί να βλέπει το ΔΝΤ για τα έτη 2015 και 2016, ο κ. Τόμσεν εκτίμησε ότι είναι απαραίτητη η επέκταση κάποιων μέτρων που λήγουν προκειμένου να αποτραπούν οριζόντια μέτρα. Το ΔΝΤ και η κυβέρνηση συμφώνησαν να ξανασυζητήσουν το θέμα κατά την προετοιμασία του προϋπολογισμού για το 2015, όταν θα υπάρχουν σαφέστερες ενδείξεις για το τρέχον έτος. Ο κ. Τόμσεν είπε ότι συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση πως πρέπει να αποτραπούν άλλες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά την ίδια στιγμή πρόσθεσε ότι «κλειδί» γι’ αυτό είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της διοικητικής και φορολογικής μεταρρύθμισης. Από την αποτελεσματικότερη συλλογή των φόρων, άλλωστε, εξάρτησε και τη μείωση των φόρων την οποία θέλει ο νέος υπουργός Οικονομικών. Οπως είπε ο κ. Τόμσεν, κάποιοι φόροι είναι υπερβολικά υψηλοί και συμφωνεί με τον «μακροπρόθεσμο στόχο» της μείωσής τους, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα ρίξει έξω τους δημοσιονομικούς στόχους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι πλέον το σημαντικότερο μέρος του προγράμματος. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απελευθέρωση της οικονομίας ώστε να τονώσει την ανάκαμψη, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην υιοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εκτίμησε ότι αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση, καθώς «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν και αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα προκαλέσουν αντιδράσεις».

Σχετικά με τη μείωση του χρέους, ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν ήταν ζήτημα γι’ αυτήν την αξιολόγηση. Οπως δήλωσε, ήδη η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα προφίλ χρέους ως προς την αποπληρωμή του μετά την προηγούμενη αναδιάρθρωση, αλλά «οποιαδήποτε περαιτέρω επιμήκυνση των λήξεων θα ήταν καλοδεχούμενη». Οπως είπε, η ελάφρυνση του χρέους που έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζεται απαραίτητα «κούρεμα», αλλά μπορεί να περιλαμβάνει μειώσεις επιτοκίων και μεταβιβάσεις κερδών. Οπως τόνισε, το θέμα θα τεθεί στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης. Πρόωρη, εξάλλου, χαρακτήρισε τη συζήτηση και για το χρηματοδοτικό κενό, που όπως εκτίμησε θα μπορούσε ίσως να καλυφθεί με αξιοποίηση μέρους των πόρων που προορίζονται για τις τράπεζες, που σε συνδυασμό με την έξοδο στις αγορές είναι πιθανό να περιορίσουν την ανάγκη για νέα βοήθεια.

Ο κ. Τόμσεν είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι υψηλότερες από τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως που έγιναν υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η διαφορά οφείλεται στην εκτίμηση για την αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά παρέπεμψε και αυτή τη διαφωνία για το φθινόπωρο, όταν θα πραγματοποιηθούν τα τεστ κοπώσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, καθώς όλες οι ελληνικές τράπεζες είναι «καλά κεφαλαιοποιημένες».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT