Πλαφόν εκατό δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών των επιχειρήσεων προς Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία, μετά τη διαγραφή απαιτήσεων από προσαυξήσεις και τόκους, αναμένεται να προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Η συμφωνία ανάμεσα σε υπουργείο Ανάπτυξης και τρόικα για το πλαφόν των εκατό δόσεων προωθείται ώστε να είναι στην ίδια φιλοσοφία με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που προτείνονται από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στόχος είναι να αποφευχθεί ένα ιδιότυπο «αρμπιτράζ» από επιτήδειους οφειλέτες και να μη δημιουργηθούν οφειλέτες πολλών ταχυτήτων.
Το όριο των εκατό δόσεων θα αφορά καταρχάς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -με προσωπικό έως εννέα άτομα- για τις οποίες θα ακολουθείται αυτοματοποιημένη διαδικασία, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ισχύσει τελικά και στην περίπτωση της ρύθμισης των οφειλών των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο μηχανισμός βάσει του οποίου θα λειτουργεί το πλαφόν είναι ο ακόλουθος: εάν η επιχείρηση συμφωνήσει για παράδειγμα με τις τράπεζες την αποπληρωμή του δανείου της σε πενήντα δόσεις, τότε αυτομάτως και η αποπληρωμή των οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία θα πρέπει να γίνεται σε πενήντα δόσεις. Εάν από την άλλη η επιχείρηση συμφωνήσει με τις τράπεζες την αποπληρωμή του δανείου σε 150 δόσεις, η αποπληρωμή των οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία θα γίνεται σε αριθμό δόσεων που δεν θα υπερβαίνει τις 100.
Διαπραγμάτευση
Η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα επί του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια είναι πολύ πιθανό να επέλθει εντός της παρούσας διαπραγμάτευσης. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του κ. Νίκου Δένδια και των υψηλόβαθμων ελεγκτών της τρόικας -παρόντων των κ.κ. Χρ. Λαζαρίδη και Στ. Παπασταύρου- έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα. Η ελληνική πλευρά έδωσε στην τρόικα το τελικό σχέδιο νόμου και φέρεται να απάντησε σε όλες τις επιφυλάξεις των εκπροσώπων των δανειστών, ειδικά σε ό,τι αφορά την πιθανότητα του «ηθικού κινδύνου». Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων, η οποία θα επαναληφθεί και σήμερα, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας. Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών έχουν τεθεί τώρα τα στοιχεία που απέστειλε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και αφορούν όλες τις επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι οφειλές έχουν κατηγοριοποιηθεί αναλόγως με το εάν αφορούν κεφάλαιο, πρόστιμα, προσαυξήσεις καθώς και ο λόγος πρόκλησής τους, εάν πρόκειται δηλαδή για αποτέλεσμα φοροδιαφυγής ή εάν αφορούν μη απόδοση φόρων. Την επίβλεψη της ορθής εφαρμογής του νόμου θα αναλάβει ειδική Ομάδα Συντονισμού που θα συσταθεί, βάσει του προτεινόμενου νομοσχεδίου, και στην οποία θα εκπροσωπούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι (τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά Ταμεία κ.ά.). Η επιτροπή αυτή θα μετρά συγκεκριμένους δείκτες, θα συγκεντρώνει στοιχεία, ακόμη και καταγγελίες έτσι ώστε εγκαίρως να εντοπίζονται πιθανά προβλήματα, παραλείψεις και αβλεψίες.
Πρώτη κατοικία
Σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης αναμένεται να αποστείλει στην τρόικα το κείμενο βασικών αρχών για την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου των επιχειρήσεων και την εισαγωγή στην ελληνική νομοθεσία πτωχευτικού δικαίου για τα φυσικά πρόσωπα. Σε ορίζοντα περίπου ενός έτους και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εξέλθει της κρίσης, το πτωχευτικό δίκαιο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά αναμένεται να αντικαταστήσει τη ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια καθώς και τον νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος «Κατσέλη»). «Πάντα θα υπάρχει εν ισχύι ένα καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση με την τρόικα. Ο ίδιος παράγοντας δεν παρέλειψε να επισημάνει τις αδυναμίες τόσο του νόμου Κατσέλη, όσο και της ρύθμισης στην οποία προχώρησε πέρυσι η κυβέρνηση για την αναστολή των πλειστηριασμών με τον νόμο 4224/2013.