Το ρωσικό εμπάργκο βύθισε τις ελληνικές εξαγωγές κατά 5,9% τον Αύγουστο

Το ρωσικό εμπάργκο βύθισε τις ελληνικές εξαγωγές κατά 5,9% τον Αύγουστο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσα ορατές ήταν οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές, η αξία των οποίων υποχώρησε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κατά 5,9%. Εξαιρουμένων, μάλιστα, των πετρελαιοειδών, η «βουτιά» των ελληνικών εξαγωγών τον Αύγουστο του 2014 ήταν πολύ μεγαλύτερη, κατά 6,1% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2013. Επί της ουσίας, η απαγόρευση εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. για τη ρωσο-ουκρανική κρίση αποτέλεσε τη «χαριστική βολή» στις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες τον τελευταίο χρόνο εμφανίζουν έντονα σημάδια κόπωσης.

Η ελεύθερη πτώση των εισαγωγών κατά 16,4% σε ετήσια βάση, από τα 3,92 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2013 σε 3,28 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2014, αναμένεται μεν να προκαλέσει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, αποτελεί ένδειξη δε της επιβράδυνσης της βιομηχανικής παραγωγής και της μείωσης νέων παραγγελιών.

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε τον Αύγουστο του 2014 σε 2,052 δισ. ευρώ έναντι 2,18 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2013 και 2,21 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2012. Η εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας τον τελευταίο μήνα του φετινού καλοκαιριού είναι η δεύτερη χειρότερη του τρέχοντος έτους, μετά τα 2,026 δισ. ευρώ του Απριλίου και η τρίτη χειρότερη της τελευταίας τριετίας. Η νέα υποχώρηση στη συνολική αξία των εξαγωγών ενίσχυσε τους πτωτικούς τους ρυθμούς και σε επίπεδο δωδεκαμήνου. Ετσι, η αξία των ελληνικών εξαγωγών το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2013 – Αυγούστου 2014 συρρικνώθηκε κατά 6,4%, σε σύγκριση με την περίοδο Σεπτεμβρίου 2012 – Αυγούστου 2013.

Οι αιτίες για τις οποίες το ελληνικό εξαγωγικό «θαύμα» ξεθωριάζει δεν είναι μόνο η αρνητική συγκυρία του κλεισίματος των ρωσικών συνόρων για τα αγροτικά προϊόντα. Η επίδραση του γεγονότος αυτού αποτυπώνεται, βεβαίως, στα στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών στην κατηγορία των τροφίμων και ζώντων ζώων, όπου καταγράφεται μείωση της αξίας των εξαγωγών κατά 1,8% ή κατά 5,2 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι αν και σημαντικό μέρος των ροδακίνων διοχετεύθηκε σε άλλες αγορές, έτσι ώστε να περιορισθούν οι απώλειες από τη μη διάθεσή τους στη ρωσική αγορά, οι τιμές στις οποίες αυτά πωλήθηκαν ήταν, σύμφωνα με τους παραγωγούς, χαμηλότερες κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της αξίας των εξαγωγών. Η υποχώρηση κατά 39,2% των εξαγωγών ελαιολάδου οφείλεται στην εξαιρετικά περιορισμένη συνολική παραγωγή.

Η αξιοσημείωτη πτώση των εξαγωγών σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπως στα χημικά και στα βιομηχανικά είδη, αποδίδεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων στο συνολικότερο αρνητικό διεθνές περιβάλλον σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών για τον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα, ο οποίος υποχώρησε στις 48,4 μονάδες ως αποτέλεσμα της μείωσης νέων παραγγελιών και της στασιμότητας στις νέες παραγγελίες για την εξωτερική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT