Μέτρα για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν προτείνουν οι ξενοδόχοι

Μέτρα για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν προτείνουν οι ξενοδόχοι

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά μέτρων για την άμβλυνση της έντονης εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού προτείνεται σε σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που παρουσιάσθηκε χθες στα γραφεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η εποχικότητα του εισερχόμενου και συνολικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι σημαντικά εντονότερη σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία). Οι τουρίστες με την υψηλότερη εποχικότητα στην Ελλάδα προέρχονται από την Τσεχία, την Πολωνία, τη Νορβηγία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Δανία, ενώ τη χαμηλότερη εμφανίζουν οι τουρίστες από την Κύπρο, την Ιαπωνία, την Τουρκία, την Κίνα, τη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία, χώρες με τα υψηλότερα μερίδια αφίξεων σε καταλύματα στην Ελλάδα (οι οποίες ως σύνολο αντιπροσωπεύουν το 39,4% των αφίξεων), εμφανίζουν εποχικότητα υψηλότερη από τη μέση εποχικότητα του εισερχόμενου τουρισμού. Οι περιφέρειες με την εντονότερη εποχικότητα είναι τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη ενώ οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου και Αττικής εμφανίζουν τη χαμηλότερη εποχικότητα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας άμβλυνσης της εποχικότητας η μελέτη προτείνει να συναφθούν ειδικές τοπικές συμφωνίες εποχικότητας την κατάρτιση των οποίων να συντονίσει το υπ. Τουρισμού. Οι συμφωνίες θα συνάπτονται μεταξύ των ιδιωτικού χαρακτήρα εμπλεκόμενων φορέων και συλλογικοτήτων του τοπικού τουριστικού κυκλώματος καθώς και των δημόσιων και αυτοδιοικητικών αρχών, με στόχο την τήρηση συμφωνηθέντων δράσεων για την άμβλυνση της εποχικότητας στην κάθε περιοχή. Σε επίπεδο λήψης μέτρων, μεταξύ άλλων προτείνονται η μείωση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων στα ξενοδοχεία και του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων, η εφαρμογή ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των επιχειρηματικών κερδών για τις τουριστικές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιμήκυνσης της σεζόν και η μείωση του φόρου εισοδήματος για τις απολαβές των εργαζομένων. Παράλληλα, προτείνονται η συνέχιση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την επιδότηση των θέσεων εργασίας σε εποχικά ξενοδοχεία, η επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών στα συνεχούς λειτουργίας και η μείωση των τελών αεροδρομίων. Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε περιόδους μη αιχμής χωρίς την οικονομική στήριξη αυτών των εγχειρημάτων από το κράτος δεν μπορεί να επιφέρει ανατροπή του φαινομένου της εποχικότητας.

Η Ισπανία, με την εφαρμογή πλήθους επιδοτούμενων από το κράτος προγραμμάτων ταξιδίων κατά τις περιόδους μη αιχμής για πάνω από 25 χρόνια, έχει αναδειχθεί ως η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση της εποχικότητας. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης σημείωσε ότι η υψηλή εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού υπονομεύει τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς καμία επιχείρηση -όσο επιτυχημένη και εάν είναι η εκμετάλλευσή της- δεν μπορεί να επιβιώσει 12 μήνες δουλεύοντας μόνο τους 4 ή 5 από αυτούς. Σχετικά με τα μέτρα των ελαφρύνσεων ο πρόεδρος του ΙΤΕΠ Ανδρέας Μεταξάς τόνισε ότι ουσιαστικά πρόκειται για απαλλαγές φόρων και τελών που σήμερα δεν εισπράττονται.

Νέες τεχνολογίες και πολυτέλεια

Τη διασύνδεση των νέων τεχνολογιών με την πολυτέλεια στον τουρισμό, ειδικότερα στις ασιατικές αγορές, ανέλυσαν οι κ. Αντίντ Μπατ και Ντάνκαν Ο’ Ρουρκ εκπροσωπώντας τις διεθνείς πολυτελείς ξενοδοχειακές αλυσίδες Banyan Tree και Kempinski Hotels, κατά τη δεύτερη ημέρα του διήμερου συνεδρίου Luxury Hospitality που διοργάνωσαν στην Αθήνα οι International New York Times και η Ecole hôtelière de Lausanne. Μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για την άμεση πρόσβαση που μπορούν να έχουν πλέον οι πελάτες στη γλώσσα τους με τη χρήση των νέων τεχνολογιών σε υπηρεσίες όπως ρουμ σέρβις, μενού κ.ά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT