Επιμήκυνση τουριστικής σεζόν μέσω εναλλακτικών μορφών

Επιμήκυνση τουριστικής σεζόν μέσω εναλλακτικών μορφών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις που διαχέονται σε πολλούς κλάδους της οικονομίας και αφίξεις ξένων επισκεπτών θα κλείσει το φετινό φθινόπωρο για την Ελλάδα. Σε αυτήν την εξέλιξη μεταξύ άλλων συνέβαλε η ανάκαμψη του αθηναϊκού τουρισμού, αλλά και η επέκταση της περιόδου που επετεύχθη σε ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας. Παρά την επιμήκυνση της σεζόν, όμως, σε κάποιες περιοχές κατά τη φετινή σεζόν η εποχικότητα του τουρισμού στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα έντονη και περισσότερο σε ό,τι αφορά το εισερχόμενο ταξιδιωτικό ρεύμα.

Το πρόβλημα της εποχικότητας, αλλά και μία σειρά μέτρων για την αντιμετώπισή του, αποτυπώνει μελέτη που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στη μελέτη προτείνεται να συναφθούν Ειδικές Τοπικές Συμφωνίες Εποχικότητας την κατάρτιση των οποίων να συντονίσει το υπ. Τουρισμού. Οι συμφωνίες θα συνάπτονται μεταξύ των ιδιωτικού χαρακτήρα εμπλεκομένων φορέων και συλλογικοτήτων του τοπικού τουριστικού κυκλώματος, καθώς και των δημοσίων και αυτοδιοικητικών αρχών με στόχο την τήρηση των δράσεων που έχουν συμφωνηθεί για την άμβλυνση της εποχικότητας. Παράλληλα, η μελέτη προτείνει μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, όπως η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων στα ξενοδοχεία, η υιοθέτηση ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των επιχειρηματικών κερδών για τις τουριστικές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιμήκυνσης, η συνέχιση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την επιδότηση θέσεων εργασίας σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και η επέκταση αυτών στις λοιπές τουριστικές, η πριμοδότηση σε προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού, η μείωση των τελών αεροδρομίων κ.ά. Στη μελέτη σημειώνεται ότι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός, ο ιατρικός, ο συνεδριακός και ο αθλητικός τουρισμός, μπορούν να βοηθήσουν στην επιμήκυνση. Επιπροσθέτως, αναφέρονται παραδείγματα χωρών οι οποίες εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πολιτικές προσελκύουν ξένους τουρίστες ή ενισχύουν τον εσωτερικό τους τουρισμό εκτός σεζόν.

Aφιέρωμα στην Αθήνα από τους NYT

Η εφημερίδα The New York Times στην ταξιδιωτική στήλη «36 Hours» έκανε αφιέρωμα στην Αθήνα. Στη στήλη που συνοδεύεται από σχετικό βίντεο προτείνεται μία σειρά από εμπειρίες που μπορεί να έχει ένας ταξιδιώτης μένοντας για 36 ώρες στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων αναφέρονται πολιτιστικές περιηγήσεις, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, οινολογικές και γαστρονομικές προτάσεις, περιοχές για αγορές προϊόντων και σουβενίρ, διαδρομές σε παραλιακά σημεία της πόλης και νυχτερινές περιπλανήσεις. Ολες οι προτάσεις συνοδεύονται από τις τιμές των υπηρεσιών που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στην πρωτεύουσα ή των προϊόντων που ενδέχεται να αγοράσει. Στο σχετικό ρεπορτάζ, η Αθήνα εμφανίζεται σαν μία πόλη η οποία, ύστερα από χρόνια οικονομικής κρίσης, αποκτά και πάλι αυτοπεποίθηση και δημιουργικότητα, διαθέτοντας νέα εστιατόρια και καταστήματα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT