Μέτρα άμεσης απόδοσης για τόνωση του τουρισμού προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Μέτρα άμεσης απόδοσης για τόνωση του τουρισμού προαναγγέλλει η κυβέρνηση

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2015 μπορεί να εξελιχθεί σε έτος σημαντικών επενδύσεων στον χώρο του τουρισμού, εκτίμησε, χθες, η υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κυρίαρχο θέμα του οποίου είναι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Παράλληλα, η υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το 2015 μπορεί, όπως και φέτος, να αποτελέσει χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Επίσης, σημείωσε ότι το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) θα είναι η αιχμή του δόρατος για τη συνολική μετεξέλιξη του τουριστικού προϊόντος. Σε σχέση με την αύξηση του τουρισμού στην Αθήνα υπογράμμισε ότι έφερε έσοδα 142 εκατ. ευρώ για την πραγματική οικονομία της πόλης, δηλαδή για τα ξενοδοχεία, το εμπόριο την εστίαση, τα δημοτικά τέλη, τους φόρους. Επιπλέον, για την Αθήνα τόνισε ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν παθογένειες που την κρατούν δέσμια, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές.

Ο υπ. Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας προανήγγειλε ότι πριν από το τέλος του έτους θα καταργηθεί μεγάλος αριθμός άχρηστων αδειών που εντείνουν τη γραφειοκρατία στον τουρισμό. Ανέφερε ως παράδειγμα πολλές ακατανόητες γραφειοκρατικές απαιτήσεις, όπως ότι δίνονται ξεχωριστές άδειες λειτουργίας για μπαρ, εστιατόριο ή σπα εντός ήδη αδειοδοτηθέντος ξενοδοχείου. Τάχθηκε υπέρ της μείωσης της φορολογίας στον τουρισμό, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ ξένες επενδύσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το επόμενο 15νθήμερο, συμπλήρωσε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η εσωτερική διεργασία διαβούλευσης για το νομοσχέδιο του ΕΣΠΑ και τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει διάλογος για το νέο Αναπτυξιακό. Για το νέο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων από την Ε.Ε. που εισάγει περιορισμούς στις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, είπε ότι έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με το υπ. Τουρισμού τον ΣΕΤΕ και το ΞΕΕ και ήδη εξετάζονται 3 διαφορετικές επιλογές αντίδρασης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, ανέφερε ότι για την επιμήκυνση της σεζόν καταρτίζεται μελέτη με το υπ. Τουρισμού, με αιχμή του δόρατος στην αρχή τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη και στη συνέχεια την υπόλοιπη Ελλάδα. Παραδείγματα επιμήκυνσης της σεζόν ανέφεραν ο επικεφαλής της εταιρείας The Boston Consulting Group Juan Jose Riveiro, ο διευθύνων σύμβουλος της Tui Hellas Mιχάλης Μαυρόπουλος, o πρόεδρος της HotelBrain Πάνος Παλαιολόγος κ.ά. Τη 2η ημέρα του συνεδρίου κυριαρχούν οι ομιλίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του επικεφαλής του τουριστικού κολοσσού της Tui, Πίτερ Λονγκ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT