Υπέρβαση κατά 1 δισ. ευρώ καταγράφηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014, αλλά προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων και των επιχορηγήσεων των ασφαλιστικών ταμείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), οι άμεσοι φόροι κατέγραψαν υστέρηση 574 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η εικόνα της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων δείχνει την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και κυρίως ο ΟΑΕΕ που στο εννεάμηνο είχε εκταμιεύσει το 106,3% της ετήσιας προβλεπόμενης πίστωσής του.
Ειδικότερα για τα φορολογικά έσοδα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 καταγράφηκε υστέρηση έναντι των στόχων:
• Στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 479 εκατ. ευρώ ή κατά 19,9%.
• Στους άμεσους φόρους ειδικών κατηγοριών κατά 126 εκατ. ευρώ ή 8,6%.
• Στους φόρους περιουσίας κατά 368 εκατ. ευρώ ή κατά 14,4%. Στο συγκεκριμένο ζήτημα αξίζει να σημειωθεί πως έχει εισπραχθεί μόνο μία δόση του ΕΝΦΙΑ αντί της προγραμματισμένης καταβολής τριών δόσεων. Οπότε στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως όσο περνούν οι μήνες, η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Στο σκέλος των άμεσων φόρων, θετικά κινήθηκαν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, τα οποία υπερέβησαν τον στόχο κατά 416 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την πορεία των έμμεσων φόρων, υστέρηση σημειώθηκε στον ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 100 εκατ. ή 6,1% σε σύγκριση με τον στόχο, ενώ κατά 72 εκατ. ευρώ στους έμμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ). Ωστόσο, συνολικά οι έμμεσοι φόροι κινήθηκαν εντός στόχων, παρουσιάζοντας μικρή υπέρβαση κατά 7 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Σχετικά με την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014:
1. Ο ΟΑΕΕ εκταμίευσε το 106,3% της ετήσιας πίστωσής του.
2. Ο ΟΓΑ το 86,3%.
3. Το ΙΚΑ το 85,6%.
4. Το ΤΑΠ-ΟΤΕ το 74,1%.
5. Ο ΕΟΠΥΥ το 72,7%.
6. Το ΝΑΤ το 72%.
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι παρά τα παραπάνω προβλήματα ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί. Θεωρούν ότι στο τέλος του έτους τα έσοδα θα βρεθούν κοντά στον στόχο, ενώ για τη χρηματοδότηση των Ταμείων παραπέμπουν στο αποθεματικό που έως τώρα έχει χρησιμοποιηθεί μόλις το 45% του ποσού που έχει προβλεφθεί και εκτιμάται ότι με τα υπόλοιπα κεφάλαια (610 εκατ. ευρώ) θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των Ταμείων.
Αλλωστε, η πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος δημιουργεί αισιοδοξία ότι στο τέλος του έτους θα επιτευχθεί ο στόχος. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 2,53 δισ ευρώ έναντι στόχου 1,55 δισ. ευρώ (υπέρβαση 981 εκατ. ευρώ). Και αυτό το αποτέλεσμα έχει έρθει με τις επιστροφές φόρων να είναι στα 2,6 δισ. ευρώ ή κατά 304 εκατ. ευρώ αυξημένες έναντι του στόχου, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών.
Τα μέγιστα στην υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος έχουν συμβάλει οι δαπάνες, οι οποίες ανήλθαν στα 39,5 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 1,7 δισ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου. Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 35,9 δισ. ευρώ και ήταν κατά 1,9 δισ. ευρώ λιγότερες από τον στόχο, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.
Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τα έσοδα ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 76 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ οι δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 3,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 180 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.