Στο επίκεντρο των συζητήσεων με την τρόικα θα βρεθούν οι εκκρεμότητες στη φορολογία όσον αφορά τόσο στην αλλαγή του καθεστώτος του ΦΠΑ (κατάργηση χαμηλών συντελεστών), όσο και στη βελτίωση των επιδόσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και την περαιτέρω αυτονόμησή της. Ηδη τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα έχουν καθημερινές συσκέψεις με στελέχη του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος σε σειρά ζητημάτων που άπτονται της φορολογίας, κυρίως των έμμεσων φόρων.
Οι συναντήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα και αμέσως μετά, τα τεχνικά κλιμάκια θα ενημερώσουν τους επικεφαλής της τρόικας. Πάντως, οι τελευταίοι φαίνεται να πιέζουν για μεγαλύτερη αυτονομία της ΓΓΔΕ, καθώς και στο να μπει «φρένο» στις πολιτικές παρεμβάσεις που ασκούνται. Σχετικά με το φλέγον ζήτημα της κατάργησης των πολλών συντελεστών που ισχύουν σήμερα στον ΦΠΑ, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει το θέμα. Στέλεχός της σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν βάζω την υπογραφή μου για κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά».
Προκειμένου, λοιπόν, η κυβέρνηση να καθυστερήσει μία τέτοια εξέλιξη, έχει ζητήσει τις προτάσεις των τεχνικών κλιμακίων για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοσθεί ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στη χώρα μας και για τα οφέλη που θα προκύψουν για τον προϋπολογισμό και τις επιχειρήσεις. Προς το παρόν, πάντως, οι συζητήσεις με τα στελέχη της τρόικας περιορίζονται ως προς το κόστος και τα βάρη που προκύπτουν από τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα ο ΦΠΑ στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, το κόστος αυτό μπορεί να μειωθεί κατά 1 δισ. ευρώ. Επίσης, στα σπάργανα είναι η δημιουργία μονάδων για την παρακολούθηση είσπραξης του ΦΠΑ. Ειδικότερα η κυβέρνηση σχεδιάζει:
– Δημιουργία ειδικής μονάδας για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ, για την ανάλυση τάσεων και δυνητικών κινδύνων των εσόδων και για την υποβολή εισηγήσεων για ενέργειες βελτίωσης στις επιδόσεις του ΦΠΑ.
– Εκκαθάριση του μητρώου ΦΠΑ από τις ανενεργές επιχειρήσεις. Από την εκκαθάριση του μητρώου υπολογίζεται ότι θα μειωθούν τα διοικητικά βάρη και κόστη κατά 426 εκατ. ευρώ.
– Δημιουργία μονάδας με αρμοδιότητα τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.
– Δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ που βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου (risk-based).
Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ επεξεργάζονται τα στελέχη του υπ. Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το οποίο θα επιτρέψει την απόδοση του ΦΠΑ σε μία εβδομάδα. Η φορολογική εικόνα και το ιστορικό κάθε επιχείρησης θα κρίνουν τον χρόνο που το Δημόσιο θα επιστρέφει τον ΦΠΑ. Ο φόρος θα επιστρέφεται χωρίς έλεγχο σε όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στην απόδοση του φόρου και δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις την τελευταία διετία.
Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου (risk-based). Το ιστορικό κάθε επιχείρησης, όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που θα καθορίζει το πότε θα επιστρέφεται ο ΦΠΑ. Οσες επιχειρήσεις με βάση τα αρχεία της ΓΓΔΕ δεν έχουν παραβάσεις ή ληξιπρόθεσμες οφειλές θα λαμβάνουν άμεσα τον ΦΠΑ χωρίς κανέναν έλεγχο σε διάστημα μιας εβδομάδας. Αντίθετα, όσες επιχειρήσεις είχαν εντοπιστεί κατά το παρελθόν να έχουν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις θα περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των στοιχείων που έχουν υποβάλει.
Παρακράτηση φόρων και για φυσικά πρόσωπα
Την εφαρμογή της τελικής παρακράτησης «pay-as-you-earn» για όλες τις αμοιβές και τους μισθούς από την 1η Ιανουαρίου 2015 επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια.
Αυτό σημαίνει ότι από το 2015 θα γίνεται απευθείας παρακράτηση κάθε μήνα στο σύνολο της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης για μισθούς και διάφορες άλλες αμοιβές (ήδη έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του συστήματος στις συντάξεις). Το νέο μοντέλο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την είσπραξη των φόρων των φυσικών προσώπων (μπλοκάκια, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες) μέσα στο έτος, όπως γίνεται με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Δηλαδή, μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης να μην προκύπτει επιπλέον φόρος για καταβολή. Με τη νέα διαδικασία το υπουργείο Οικονομικών αφενός εισπράττει όλο το ποσό των άμεσων φόρων εντός του έτους, αφετέρου δεν δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Επίσης, στο στόχαστρο θα τεθούν και οι φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές που θεωρούνται αναποτελεσματικές και άδικες.