Δικαιώνονται οι υποστηρικτές του κινήματος «Δεν πληρώνω». Η νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο προβλέπει τη διαγραφή έως και του 50% των συνολικών οφειλών –ακόμα και της αρχικής οφειλής– από φόρους εισοδήματος, ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία χιλιάδες φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, εξέλιξη που οφείλεται στη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και την αύξηση της φορολογίας. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δεν έφεραν έσοδα στα δημόσια ταμεία, ακόμα και η τελευταία των 100 δόσεων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν ενταχθεί 195.000 (σε σύνολο 4,1 εκατ. οφειλετών) φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και το ρυθμιζόμενο ποσό ανέρχεται στα 2,1 δισ. ευρώ.
Η ιδιαιτερότητα της ρύθμισης με το «κούρεμα» του 50% αφορά χρέη του δημιουργήθηκαν έως τα τέλη του 2013, ενώ συνολικά στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που καταστήθηκαν ληξιπρόθεσμες έως τις 31-12-2014 οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν έως και 100 δόσεις με κατώτατη δόση τα 20 ευρώ. Μάλιστα, όσοι υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και έχουν χρέη που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ θα τα αποπληρώσουν ατόκως. Δηλαδή γι’ αυτούς καταργείται το επιτόκιο 4,56% που ισχύει σήμερα. Οπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, το σχέδιο νόμου θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να εγκριθεί αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων. Ανέφερε επίσης ότι το ιδιωτικό χρέος προς το Δημόσιο αποτελεί μια πραγματική βόμβα, που αντικατοπτρίζει το πλήρες αδιέξοδο του Μνημονίου το οποίο φόρτωσε το ένα τρίτο της ελληνικής κοινωνίας με δυσβάσταχτα χρέη. Πάντως, η νέα ρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους πιστωτές της χώρας, οι οποίοι είχαν αντιδράσει και στην υφιστάμενη ρύθμιση των 100 δόσεων που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, η κυρία Βαλαβάνη εκτιμά πως η ρύθμιση θα φέρει έσοδα στο κράτος.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, από τα 76 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορούν να εισπραχθούν μόλις 9 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 11,6% αυτών. Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη και ενδεχομένως να έχει ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση που περιλαμβάνει χρέη μέχρι 31-12-2013 λήγει στις 30 Απριλίου με «κούρεμα» 50% προσαυξήσεων και κεφαλαίου και για τις 100 δόσεις στις 31 Μαΐου. Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση και συγκεκριμένα για χρέη που καταστάθηκαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2013, προβλέπει τα εξής:
Χρέη από φόρο εισοδήματος, Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), ανεξαρτήτως ύψους, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις 31-12-2013 μπορούν να διαγραφούν έως και 50% εφόσον οι οφειλέτες πληρώσουν έως το τέλος Απριλίου πάνω από 200 ευρώ, το οποίο κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής.
Συγκεκριμένα, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει οποιοδήποτε ποσό μεγαλύτερο των 200 ευρώ θα έχει ισόποσο όφελος και το εναπομείναν ποσό της οφειλής θα μπορεί να το ρυθμίσει έως και σε 100 δόσεις.
Για παράδειγμα, για χρέος 5.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος, από το οποίο οι 3.000 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 2.000 ευρώ είναι οι συσσωρευμένες προσαυξήσεις. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης πληρώσει εφάπαξ 2.500 ευρώ, διαγράφονται τα υπόλοιπα 2.500 ευρώ που απομένουν.
Βέβαια, μπορεί και να πληρώσει τμηματικά την οφειλή των 5.000 ευρώ. Για παράδειγμα, εάν καταβάλει 1.000 η εφορία θα του διαγράψει άλλα 1.000 ευρώ και από το συνολικό χρέος των 5.000 ευρώ θα απομείνει πλέον για καταβολή το ποσό των 3.000 ευρώ, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση τμηματικής καταβολής το κατώτατο όριο της πρώτης δόσης ισούται με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης αναλογούσας δόσης. Δηλαδή στο παραπάνω παράδειγμα το μικρότερο ποσό που μπορεί να καταβληθεί ανέρχεται στα 500 ευρώ (5.000/100×10 =500).
Η εφορία σε κάθε τέτοια περίπτωση «κουρέματος» θα διαγράφει κατά προτεραιότητα προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα. Δηλαδή, αν το ποσό που πρέπει να διαγραφεί υπερβαίνει τα συσσωρευμένα ποσά των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, τότε θα διαγράφεται και μέρος από το κεφάλαιο.
Η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή παρέχεται μέχρι το τέλος Απριλίου. Στη ρύθμιση αυτή δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλές από ΦΠΑ και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.