Euroworking Group: δυστοκία στη συνεργασία Αθήνας – δανειστών

Euroworking Group: δυστοκία στη συνεργασία Αθήνας – δανειστών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διαπίστωση ότι υπάρχει δυστοκία στη συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων Αθήνας και δανειστών και με την προτροπή προς την ελληνική πλευρά να εντείνει τις προσπάθειές της κατέληξε το χθεσινό έκτακτο Euroworking Group (EWG). Μάλιστα, το γεγονός ότι η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε μόλις 45 λεπτά, είναι ενδεικτικό του ότι δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το EWG συγκλήθηκε μετά από αίτημα των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας για να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα μετά και τις πρώτες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών. Από το υπουργείο Οικονομικών, συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Ν. Θεοχαράκης, ενώ παρούσα ήταν και η κ. Ελενα Παναρίτη, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη.

Ωστόσο, απουσίαζε ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Γ. Χουλιαράκης, που είναι ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EWG. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Χουλιαράκης απουσίαζε λόγω ασθένειας, ωστόσο, φαίνεται πως σταδιακά περιθωριοποιείται εσκεμμένα και όχι από δικιά του επιλογή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστασιοποίηση του κ. Χουλιαράκη (πρώην μέλος της ομάδας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκη) έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον του EWG, καθώς θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής.

Παράγοντες με γνώση της συζήτησης που διεξήχθη χθες στο EWG αναφέρουν ότι ο κ. Θεοχαράκης, απευθυνόμενος στους υπόλοιπους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, διερωτήθηκε για τη χρησιμότητα της τηλεδιάσκεψης. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε πως οι συζητήσεις γίνονται σε επίπεδο Eurogroup και η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει το Eurogroup για τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς, κ. Ντ. Κοστέλο, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των χωρών της Ευρωζώνης ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών. Ανέφερε ότι δίνονται στοιχεία με δυσκολία, ενώ υπάρχουν και θέματα ασφαλείας των τεχνοκρατών που βρίσκονται στην Ελλάδα, εξαιτίας του ότι δεν είναι ξεκάθαρο το πρόγραμμα των συναντήσεών τους με τα στελέχη της ελληνικής διοίκησης.

Επί της ουσίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας ζητούν περισσότερα στοιχεία και διευκρινίσεις, αλλά σύμφωνα με τον κ. Κοστέλο οι απαντήσεις που λαμβάνουν καθυστερούν πολύ –στην καλύτερη περίπτωση– με την αιτιολογία ότι θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί το γραφείο του πρωθυπουργού και μετά να τους παρασχεθούν. Μάλιστα, ορισμένα μέλη του EWG ζήτησαν να ενημερωθούν για την κατάσταση με τη ρευστότητα της Ελλάδας, αλλά ο κ. Κοστέλο απάντησε ότι τα στοιχεία που έχει είναι ελλιπή και υπάρχουν μόνο κάποιες εκτιμήσεις των θεσμών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του EWG, κ. Τ. Βίζερ, έκλεισε την τηλεδιάσκεψη επισημαίνοντας την δυστοκία που υπάρχει στη συνεργασία των δύο πλευρών, καλώντας την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε ότι θα μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, χθες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών είχαν συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΟΠΥΥ και του ΓΛΚ, από τους οποίους ενημερώθηκαν ότι ο Οργανισμός καταγράφει έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ στα έσοδά του, ενώ στο πρώτο δίμηνο του 2015 καταγράφεται και υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ η οποία ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT