«Βουτιά» στη ζήτηση νέων δανείων από εταιρείες το γ΄ τρίμηνο βλέπει η ΤτΕ

«Βουτιά» στη ζήτηση νέων δανείων από εταιρείες το γ΄ τρίμηνο βλέπει η ΤτΕ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένη ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις, αλλά και αυστηροποίηση των κριτηρίων βάσει των οποίων δανείζουν οι τράπεζες, παρατηρήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος. Η έρευνα αποτυπώνει τη σημαντική επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά παρά τις αυξημένες ανάγκες για χρηματοδότηση και προειδοποιεί για τη δραματική χειροτέρευση της δυνατότητας πρόσβασης στον δανεισμό το τρίτο τρίμηνο, μετά και το κλείσιμο των τραπεζών από τις 28 Ιουνίου, ημέρα επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιδείνωση των όρων χρηματοδότησης στη χώρα μας είναι σε ευθεία αντίθεση με τις συνθήκες ρευστότητας στην Ευρωζώνη, που κατά την αντίστοιχη έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βελτιώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με τη έρευνα για την Ελλάδα, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις έγιναν πιο αυστηρά το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015, εξαιτίας των συνθηκών ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και των δυσκολιών πρόσβασής τους στις αγορές χρήματος. Επιπλέον, τα κριτήρια αναμένεται να γίνουν πιο αυστηρά και κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου.

Μειωμένη ήταν και η ζήτηση για δάνεια, παρά τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων για αναδιάρθρωση του χρέους τους. Η ζήτηση για δάνεια αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2015. Οι όροι χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις έγιναν επίσης πιο αυστηροί κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2015, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, τα κριτήρια χορήγησης δανείων παρέμειναν αμετάβλητα το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015 και αναμένεται να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2015.

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη το ίδιο διάστημα, αλλά αναμένεται να μειωθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου. Αντίθετα, η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε ώς ένα βαθμό και αναμένεται περαιτέρω μείωση και κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου 2015. Οι όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν κατά βάση αμετάβλητοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT