Εισήγηση προς το Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Ελλάδα δεν πληροί τις προδιαγραφές για ένα τρίτο πακέτο στήριξης πραγματοποίησαν υπηρεσιακά στελέχη του Ταμείου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Όπως αναφέρεται, το υψηλό ελληνικό χρέος αλλά και οι «χαμηλές επιδόσεις» της Αθήνας στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθιστούν απαγορευτική την συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, παρά το γεγονός ότι το Ταμείο έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει για το νέο δάνειο.
Αυτό σημαίνει ότι η τελική απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή ή όχι σε νέο πακέτο, ενδέχεται να καθυστερήσει αρκετά (όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των FT, δεν αποκλείεται να ληφθεί από τον επόμενο χρόνο), γεγονός που αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες, ειδικά όσον αφορά τον ρόλο της Γερμανίας. Και αυτό γιατί, το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει κατ΄ επανάληψη ότι θα ήταν αδύνατον να εξασφαλιστεί πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή για νέο δάνειο 86 δις ευρώ προς την Αθήνα, χωρίς την συμμετοχή του Ταμείου.
Σύμφωνα με τετρασέλιδο «άκρως εμπιστευτικό» έγγραφο που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, η διαπραγματευτική ομάδα του ΔΝΤ θα συμμετέχει στις πολιτικές συζητήσεις, ώστε να διασφαλίσει ότι το νέο ευρωπαϊκό πακέτο προς την Αθήνα θα είναι συμβατό με την γραμμή του, ωστόσο, όπως αναφέρεται, «μια τεχνική συμφωνία είναι ανέφικτη αυτή τη στιγμή».
Δείτε τι είπε χθες για το ελληνικό χρέος η Κριστίν Λαγκάρντ:
Προϋποθέσεις για να αποφασίσει το ΔΝΤ να συμμετέχει μετέπειτα στο πακέτο διάσωσης θα είναι, αφενός η δέσμευση της Ελλάδας να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, κυρίως, η συμφωνία των Ευρωπαίων δανειστών για ελάφρυνση του χρέους.
Παράλληλα, το έγγραφο που επικαλούνται οι FT, αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στο Δ.Σ.. του ΔΝΤ υποστήριξε ότι το Ταμείο θα πρέπει να κινηθεί παράλληλα με την Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, εξηγώντας ότι μία αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα συνεπαγόταν αντιδράσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Αντίθετα, κάποιες χώρες-μέλη εκτός Ευρώπης, όπως η Βραζιλία και ο Καναδάς, έκαναν λόγο για ανάγκη «προστασίας της φήμης του Ταμείου», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή τρίτη συμμετοχή στην ελληνική κρίση.
Πάντως, συνεχίζει το δημοσίευμα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, υποστηρίζουν ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κρατά θετική στάση ως προς την συμμετοχή του Ταμείου στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι, σχολιάζοντας το εν λόγω δημοσίευμα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι Το Ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις, συμπληρώνοντας ότι η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή. Δεκάδες οι αναφορές της κ. Λαγκάρντ στο θέμα αυτό, προσθέτουν.