Δικαίωμα εφάπαξ ανάληψης έως 10% για ποσά που έρχονται από το εξωτερικό

Δικαίωμα εφάπαξ ανάληψης έως 10% για ποσά που έρχονται από το εξωτερικό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα πρώτο δειλό κίνητρο για την εισαγωγή νέου χρήματος από το εξωτερικό από φυσικά πρόσωπα αποτελεί η δυνατότητα που δίνεται σε όσους φέρουν χρήματα από ξένη τράπεζα να μπορούν να κάνουν ανάληψη συνολικά έως το 10% των χρημάτων που θα φέρουν, αντί των 60 ευρώ την ημέρα που δικαιούνταν μέχρι σήμερα. Με τη διευκόλυνση της ανάληψης μέρους του ποσού και για τα φυσικά πρόσωπα, χαλαρώνουν μερικώς τα capital controls για την εισροή χρημάτων από το εξωτερικό, κάτι που μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για τις επιχειρήσεις.

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε ήδη σε ισχύ με τη δημοσίευσή της αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, αλλά όπως ορίζεται, οι λεπτομέρειες και η διαδικασία για το πώς θα πιστώνεται το νέο χρήμα θα καθοριστούν από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Με την ίδια πράξη επιτρέπεται πλέον η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 500 ευρώ μηνιαίως ανά πελάτη και ανά τράπεζα, ενώ κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η ανάληψη μετρητών ή η πραγματοποίηση πληρωμών προς το εξωτερικό έως του ποσού των 2.000 ευρώ τον μήνα, με μία ή περισσότερες αναλήψεις και για περιπτώσεις που συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή εξαιρετικοί κοινωνικοί λόγοι. Εφεξής επιτρέπεται επίσης η πρόωρη εξόφληση δανείων (μερική ή ολική) με μετρητά ή με έμβασμα από το εξωτερικό, καθώς και η χορήγηση νέου δανείου που σκοπό έχει την αναδιάρθρωση υφιστάμενου.

Μεγαλύτερη ευελιξία δίνεται επίσης στις περιπτώσεις πρόωρης ρευστοποίησης προθεσμιακών καταθέσεων για συγκεκριμένο σκοπό, όπως η πληρωμή νοσηλίων και διδάκτρων, μισθοδοσίας, ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την τράπεζα, οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς και προμηθευτών. Επιτρέπεται επίσης η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης για λόγους διαβίωσης έως του ποσού των 1.800 ευρώ μηνιαίως, καθώς και για αγορά ακινήτου.

Συν τοις άλλοις επιτρέπεται η πληρωμή διδάκτρων μέσω τραπεζικού λογαριασμού καθώς και η μεταφορά ποσού έως και 5.000 ευρώ (ή του ισόποσου σε συνάλλαγμα) ανά τρίμηνο για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής (Erasmus). Το παραπάνω όριο διαμορφώνεται στις 8.000 ευρώ στην περίπτωση που τα ποσά αυτά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμών για την εξυπηρέτηση φοιτητών (νέων ή συμμετεχόντων στο πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus) και οπλιτών, την πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού και εργοσήμου, την πληρωμή δανείων και υποχρεώσεων του καταθέτη προς την τράπεζα, την καταβολή νέων συντάξεων και επιδομάτων, την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο ελληνικό Δημόσιο, την πληρωμή εράνων και υπέρ φυσικών προσώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, την εξυπηρέτηση νεοϊδρυθεισών επιχειρήσεων κ.ά. Επιτρέπεται, τέλος, η ανάληψη και μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως του ποσού των 2.000 ευρώ (ή του ισόποσου σε συνάλλαγμα) για έναν συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT