Στην Αθήνα και στη Λίμα του Περού ξεκινάει η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και δανειστών, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να ανοίγει χθες θέμα επιπλέον μέτρων 1,35 δισ. ευρώ για φέτος και το 2016 και ελάφρυνσης του χρέους, καθώς στην έκθεσή του για τα δημοσιονομικά μεγέθη (Fiscal Monitor) αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού και για το χρέος, σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί τον Αύγουστο στο μνημόνιο.
Το Ταμείο προβλέπει τώρα ότι η Ελλάδα θα καταγράψει φέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ αντί στόχου για 0,25% του ΑΕΠ, γεγονός που δημιουργεί «τρύπα» περίπου 450 εκατ. ευρώ. Επίσης, για το 2016 εκτιμά ότι το ισοζύγιο θα είναι μηδενικό έναντι στόχου για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, με το «κενό» να υπολογίζεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας, το ΔΝΤ θέτει εμμέσως πλην σαφώς θέμα για λήψη επιπλέον μέτρων 1,35 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου. Επίσης, «κενό» της τάξης των 400 εκατ. ευρώ «βλέπει» για το 2017, ενώ και για το 2018 θεωρεί ότι η «τρύπα» θα είναι 1,8 δισ. ευρώ. Συνολικά, στην περίοδο του νέου μνημονίου (2015-2018) το Ταμείο θεωρεί ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν 3,5 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα για να επιτευχθεί το 2018 ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, όμως, προβλέπει και εκτίναξη του χρέους. Το 2016 εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 206,6% του ΑΕΠ αντί στόχου στο μνημόνιο για 200,9% του ΑΕΠ, ενώ υψηλότερο αναμένει να είναι κάθε έτος έως το 2020 που προβλέπει να φθάσει στο 182,5% του ΑΕΠ αντί στόχου για 174,5% του ΑΕΠ. Στην πράξη το Ταμείο ασκεί πίεση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και όλα αυτά, χωρίς να αλλάζει τις προβλέψεις του για την ύφεση του 2015 (2,3%) και του 2016 (1,3%).
Τα παραπάνω -και όχι μόνο- θα συζητηθούν τόσο σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών στις επαφές που ξεκίνησαν στην Αθήνα, όσο και μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτου, και εκπροσώπων του Ταμείου και της αμερικανικής κυβέρνησης στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του Ταμείου που πραγματοποιείται στη Λίμα του Περού. Να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα στις 20 Οκτωβρίου για μία πρώτη και ολιγοήμερη συζήτηση με την κυβέρνηση εν όψει της έλευσής τους στις αρχές Νοεμβρίου για τον πρώτο έλεγχο.
Σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Οικονομική Ανάπτυξη, Ενέργεια και Περιβάλλον, κ. Κάθι Νόβελι, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Κλ. Ρέγκλινγκ, και τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, κ. Π. Τόμσεν. Αύριο, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Τζ. Λιου, ενώ την Κυριακή με την επικεφαλής του Ταμείου, κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Στις επαφές αυτές ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσει για την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει γρήγορα τα όσα έχουν συμφωνηθεί, με στόχο έως το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου να έχει κλείσει και το θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους. Παράλληλα, στη Λίμα βρίσκεται και ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει τις αλλαγές που προωθεί στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχει με την επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, κ. Ντέλια Βελκουλέσκου.
Διαπραγματεύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος στις συναντήσεις του θα ενημερώσει σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για:
• Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η Αθήνα θέλει να κλείσει γρήγορα το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης για να μη δημιουργηθούν προβλήματα με τις καταθέσεις, ενώ συνδέει την αλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών με το Ταμείο για τις Αποκρατικοποιήσεις.
• Τις εργασιακές σχέσεις και ιδίως τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις οποίες η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει «μάχη» με τους δανειστές.
• Το αναπτυξιακό σχέδιο για την ελληνική οικονομία, μέσα από το οποίο η κυβέρνηση θέλει να χαράξει νέα αγροτική και νησιωτική πολιτική.
Από την πλευρά τους, οι δανειστές που έχουν αποστείλει τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, έχουν θέσει τις δικές τους «κόκκινες» γραμμές:
• Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να κλείσει άμεσα και με οριστικό τρόπο, έστω κι αν αυτό οδηγήσει σε υψηλές νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
• Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει νέα μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί από τον Αύγουστο. Ενα πρώτο δείγμα γραφής της στάσης που θα τηρήσουν έδωσε χθες το ΔΝΤ.
• Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα πρέπει να είναι βαθιά και να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος.
• Οι διαρθρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ και η απελευθέρωση των επαγγελμάτων θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως.