Προθεσμία 40 ημερών για συμφωνία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο έλεγχος έως το Εurogroup της 21ης Απριλίου, ξεκίνησε χθες ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων Αθήνας – δανειστών. Ωστόσο, η ανάγκη γι’ αυτή την «κατεπείγουσα» διαδικασία δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μία εύκολη διαπραγμάτευση, καθώς σε περίπου 40 ημέρες θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές σε όσα δεν κατάφεραν να συγκλίνουν τους τελευταίους μήνες. Πάντως, το ΔΝΤ φέρεται έτοιμο να βάλει νερό στο κρασί του σε κάποιο βαθμό.

Στο πρώτο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτου και του αναπλ. υπουργού, Γ. Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών έγινε μια «εισαγωγική» συζήτηση, όπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, και ετέθη το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων των επόμενων ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο νέος γύρος θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 ημέρες. Το πιθανότερο να υπάρξει μία διακοπή λόγω και του Πάσχα των Καθολικών στις 27 Μαρτίου. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μία πρώτη συμφωνία για τα μεγάλα θέματα του ελέγχου σε πολιτικό –τουλάχιστον– επίπεδο, ώστε τις επόμενες ημέρες να γίνει τεχνική εργασία για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες των νέων μέτρων. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο αυτό ήταν πρόταση και των δανειστών. Ειδικότερα, σύμφωνα με παράγοντες που έχουν γνώση των χθεσινών συζητήσεων, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

• Εως τις 19-20/3 να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε υψηλό επίπεδο για το τι θα γίνει με τα ανοικτά θέματα. Δηλαδή, να έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές στο ύψος των νέων μέτρων έως το 2018, ποια θα είναι αυτά, τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού κ.λπ. Αν οι συζητήσεις είναι σε καλό κλίμα, αλλά δεν έχουν φθάσει σε συμφωνία, μπορεί να παραταθούν για λίγες ημέρες ακόμα, δεδομένου ότι η αργία του Καθολικού Πάσχα ξεκινά στις 25/3.

• Αμέσως μετά, θα πρέπει να ξεκινήσει η τεχνική εργασία για τη συγγραφή των νομοθετικών ρυθμίσεων που θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση, καθώς και των κειμένων της επικαιροποίησης του Μνημονίου.

• Εως το Eurogroup της 21/4 θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει ψηφίσει τα μέτρα που θα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

• Με αυτό το δεδομένο, το Eurogroup θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη της συζήτησης για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Μία συζήτηση που θα πρέπει να έχει καταλήξει έως τις αρχές Μαΐου, όπως είπε χθες και ο κ. Π. Μοσκοβισί.

Το μόνο που αποδεικνύει αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι την πρόθεση της Αθήνας και των δανειστών να κλείσουν γρήγορα τον έλεγχο. Το πώς θα συμβεί αυτό, είναι μία διαφορετική συζήτηση, καθώς οι αποστάσεις μεταξύ των εμπλεκομένων στη διαπραγμάτευση πλευρών παραμένουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη για το ασφαλιστικό οι δανειστές ρώτησαν αν με τις ελληνικές προτάσεις «βγαίνει ο λογαριασμός» της εξοικονόμησης που πρέπει να επιτευχθεί.

Λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα πρέπει να κλείσει, παράγοντες με γνώση των συζητήσεων υποστήριζαν χθες ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες. Ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν στην «Κ» ότι «θα πρέπει» να επιτευχθεί συμφωνία και να επικυρωθεί από τη Βουλή έως τις 21/4.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT