Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα βλέμματα στα νέα deals

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα βλέμματα στα νέα deals

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν, με το “καλημέρα”, στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιφυλακτικές κινήσεις, εν όψει και των αλλαγών στους δείκτες Stoxx και FTSE/Russell. Χθες, ο Γενικός Δείκτης, κατόπιν μίας ασταθούς συνεδρίασης, κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο, ενισχυόμενος κατά 0,31% στις 663,25 μονάδες, καθώς συγκεκριμένες μετοχές, όπως της Viohalco (+8%), παρείχαν σημαντικά στηρίγματα, εξισορροπώντας τις τραπεζικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες και πάλι επηρέασαν αρνητικά το κλίμα.
Σήμερα, λίγο μετά το εναρκτήριο καμπανάκι, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης αμφιταλαντεύεται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, κινούμενος ωστόσο σταθερά άνω των 660 μονάδων. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, από την πλευρά του, καταγράφει οριακές απώλειες της τάξης του 0,22%, υποχωρώντας στις 1.586 μονάδες. Ευχάριστη είναι η εικόνα από τον τζίρο των συναλλαγών, ο οποίος ήδη υπερβαίνει τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Άλλωστε, το ενδιαφέρον των επενδυτών προδιαγράφεται αυξημένο για σήμερα, λόγω και των επικείμενων αλλαγών στους δείκτες Stoxx και FTSE/Russell, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν αρκετές εισηγμένες. 
Στο μεταξύ, ο τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις, με τις τραπεζικές μετοχές να κινούνται εντός ενός στενού εύρους. Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ενισχύεται κατά 1,35%. Στο ταμπλό, παράλληλα, ξεχωρίζει η μετοχή της Σαράντης, η οποία καταγράφει άνοδο κατά 1,60%, καθώς και του ΟΠΑΠ, η οποία υποχωρεί κατά 1,10%. Την ίδια ώρα, η μετοχή της MIG εκτινάσσεται στο 18% και το 0,05 ευρώ, χάρη στην πρόταση εξαγοράς της Vivartia από το επενδυτικό fund CVC Capital. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 6 Νοεμβρίου του 2020, με τη MIG να παραχωρεί στη CVC περίοδο αποκλειστικότητας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία αφορά το 92% των μετοχών της Vivartia.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη -για δεύτερη ημέρα- βρίσκεται και το Road Show του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τις εισηγμένες να αναμένουν τις εκτιμήσεις των διαχειριστών για το τι μέλλει γενέσθαι σε μία χρονιά, η οποία εξελίσσεται εντελώς διαφορετικά σε σχέση με τις προηγούμενες. 
Το ενδιαφέρον σε μεμονωμένες εταιρείες 
Για ακόμη μία ημέρα, όπως φαίνεται από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καλείται να στηριχθεί σε μεμονωμένες εταιρείες, προκειμένου να αμβλύνει τις πιέσεις που δέχεται από τον -πάντα εμπροσθοβαρή- τραπεζικό δείκτη. Αυτή είναι άλλωστε, και μια τάση, την οποία αρκετοί επενδυτές έχουν αρχίσει να εμπιστεύονται, προκειμένου ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης να κινηθεί προς το τεχνικό όριο των 700 μονάδων. 
Σύμφωνα με πηγή της αγοράς, η οποία μίλησε στο kathimerini.gr,  οι επενδυτές σταδιακά θα στραφούν προς τα θεμελιώδη μεγέθη, θέτοντας στο επίκεντρο συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες αφενός παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αντοχές αφετέρου παραμένουν σημαντικά υποτιμημένες.  Την ίδια ώρα, άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επιχειρηματικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα, καθώς στο παρασκήνιο υπάρχουν εντατικές συζητήσεις για αρκετά deals, τα οποία μπορούν να αλλάξουν το κλίμα.
Φυσικά, ο βραχνάς των τραπεζών παραμένει επί τάπητος, καθώς το “πάγωμα” αποπληρωμής δανείων, ύψους 18 δισ. ευρώ, ως απόρροια των έκτακτων μέτρων για την πανδημία, συνιστά τροχοπέδη στην προσπάθεια των τραπεζικών διοικήσεων να βελτιώσουν την ποιότητα του χαρτοφυλακίου και να διεκδικήσουν μια καλύτερη εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς αγορές το κλίμα παραμένει επιφυλακτικό, καθώς οι αναλυτές εξακολουθούν να αποτιμούν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις εθνικές οικονομίας, ιδίως μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία καταγράφεται συνεχής αύξηση των κρουσμάτων Covid-19. Στο πλαίσιο αυτό, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο γερμανικός DAX παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 13.200 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,23%. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει οριακή πτώση της τάξης του 0,06%.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το βράδυ της Πέμπτης, η Wall Street έβαλε φρένο στο τετραήμερο ανοδικό σερί, με τους αμερικανικούς δείκτες να παρουσιάζουν ήπιες απώλειες. Ενδεικτικά, ο Dow Jones συρρικνώθηκε κατά 0,47%, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 παρουσίασε απώλειες της τάξης του 0,85%. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, τέλος, εμφάνισε τις ισχυρότερες πιέσεις, καθώς έχασε 140 μονάδες ή 1,27%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT