Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στις τραπεζικές εξελίξεις και τον.. Τραμπ

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στις τραπεζικές εξελίξεις και τον.. Τραμπ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επηρεασμένο από τη διεθνή αβεβαιότητα παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να παίρνουν «κεφάλι» από την αρχή της συνεδρίασης, επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 630 μονάδες. Χθες, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 1,08% και διαμορφώθηκε στις 631 μονάδες, ανακτώντας το ψυχολογικό όριο των 630 μονάδων, χάρη στα ισχυρά στηρίγματα της Viohalco (+12,80%) και του Ελλάκτορα (+6,38%).
Ωστόσο, η συνέχεια δεν αποδεικνύεται εξίσου ελπιδοφόρα, με τον Γενικό Δείκτη, λίγο μετά την έναρξη της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, να διολισθαίνει κατά 0,64% στις 627 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, σημειώνει απώλειες κατά 0,76% και καθηλώνεται στις 1.493 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας προς ώρας (11.00) τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Από την πλευρά του, ο τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 0,30%, με τις υψηλότερες πιέσεις να καταγράφονται στη μετοχή της Eurobank, η οποία υποχωρεί κατά 1,07% στο 0,37 ευρώ. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς διολισθαίνει κατά 0,70%, της Alpha Bank κατά 0,66% και της Εθνικής Τράπεζας κατά 0,15%.
Στο ταμπλό, ξεχωρίζει η διόρθωση στη μετοχή της Γρ. Σαράντης, η οποία σημειώνει απώλειες άνω του 3%, μετά τα ισχυρά κέρδη των προηγούμενων ημερών, ως απόρροια των θετικών οικονομικών μεγεθών του α’ εξαμήνου. Παράλληλα, στο -2,66% βρίσκεται και η μετοχή της Viohalco, η οποία διορθώνει μετά το +12,8% της χθεσινής συνεδρίασης.

Οι ανησυχίες τις αγοράς
Παρά τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις, οι οποίες επηρεάζονται από τις άμεσες εξελίξεις, η μακροπρόθεσμη εικόνα του χρηματιστηριακού δείκτη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέτωπο των τραπεζών και ειδικότερα, τον βαθμό αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία bad bank, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του “Ηρακλή”, βρίσκονται σε τελικό στάδιο, με την Τράπεζα της Ελλάδος να ευελπιστεί ότι θα πείσει για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου της τόσο τις τραπεζικές διοικήσεις όσο κυρίως, τις ευρωπαϊκές αρχές.

«Η ανοδική κίνηση προς τις 700 μονάδες, ενδεχομένως και υψηλότερα, θα εξαρτηθεί από τις τραπεζικές εξελίξεις. Προς το παρόν βλέπουμε μια ρηχή αγορά, η οποία στηρίζεται στην καλή πορεία ορισμένων εισηγμένων» εξηγούν στο kathimerini.gr χρηματιστηριακές πηγές, οι οποίες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη διατήρηση αυτή της αβέβαιης κατάστασης έως τουλάχιστον τα τέλη του 2020.

Εξάλλου, στο δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πέραν του τραπεζικού παράγοντα, σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζουν και οι εξελίξεις με την πανδημια του κορωνοϊού. Ο φόβος για ένα δεύτερο lockdown ή έστω για τοπικό lockdown στην Αττική, προκαλεί ευρύτερες ανησυχίες, καθώς σ’ ένα τέτοιο σενάριο είναι βέβαιο ότι η τελική ύφεση του 2020 θα είναι βαθύτερη απ’ ό,τι αναμένεται τώρα, ενώ δεν αποκλείεται να υπονομεύσει και τις προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021, τινάζοντας στον αέρα κάθε δημοσιονομικό προγραμματισμό.  

Ο Τραμπ «ρίχνει» τις διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς αγορές, η εικόνα είναι έντονα καθοδική, μετά την είδηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του, Μελάνια, διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, μόλις λίγες εβδομάδες πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1,20%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,88%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,94% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,72%. Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολισθαίνει κατά 0,83% στις 358 μονάδες.
Παρόμοιο το σκηνικό και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τα future του Dow Jones στην pre-market της Wall Street να καταγράφουν αξιοσημείωτη πτώση. Άλλωστε, το κλίμα επιδεινώνεται κι από την αβεβαιότητα για την επίτευξη συμφωνίας Λευκού Οίκου – Βουλής των Αντιπροσώπων, με στόχο την κατάρτιση ενός νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας. Κι αυτό, διότι πηγές από το περιβάλλον του προέδρου Τραμπ εμφανίζονται επιφυλακτικοί σ’ ένα τέτοιο σενάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT