Αγορά πετρελαίου: Επιστροφή σε άνοδο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άνοδο επέστρεψαν οι τιμές πετρελαίου, με το brent να ξεπερνά τα 40 δολάρια το βαρέλι, από τη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές, σε μία εξέλιξη που επαναφέρει την τάση ανάληψης ρίσκου, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για επιδείνωση των προοπτικών ζήτησης από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχυόταν περισσότερο από 2%, στα 40,36 δολάρια το βαρέλι, ενώ στση Ν.Υόρκη η τιμή αργού κινείτο πάνω από τα 38 δολάρια με κέρδη 2,4%. «Η άνοδος των τιμών πετρελαίου έχει να κάνει με τη γενικότερη τάση ανάληψης ρίσκου και το ασθενέστερο αμερικανικό δολάριο μετά την εκλογή Μπάιντεν», εκτιμά ο αναλυτής Τζιοβάνι Στανόβο της UBS. Ο Μπάιντεν θα συστήσει ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας αμέσως όταν αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο και αυτό έδωσε μία «ανάσα» και στην αγορά πετρελαίου, που δέχεται έντονες πιέσεις από το νέο γύρο των lockdowns σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ, η αγορά πετρελαίου χάνει έναν «φίλο», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν αναλυτές, με τα βασικά μέλη του ΟΠΕΚ να ανησυχούν για πιθανή χαλάρωση των μέτρων από Μπάιντεν κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας, κάτι που θα σήμαινε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις αγορές και θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολη την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ωστόσο, αναλυτής της ING επισημαίνει ότι η επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στις αγορές δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τα τέλη του 2021 ή το 2022. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα τελευταία στοιχεία από την Κίνα, το μεγαλύτερο εισαγωγό πετρελαίου στον πλανήτη, έδειξαν ότι οι εισαγωγές της μειώθηκαν 12% τον Οκτώβριο συγκριτικά με το Σεπτέμβριο. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Citi Research αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την πορεία των τιμών πετρελαίου το 2021, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μία πιο περιορισμένη προσφορά από τον ΟΠΕΚ και τους βασικούς εταίρους του θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μία σταδιακή ανάκαμψη των τιμών κάποια στιγμή στη διάρκεια του επόμενου έτους. Τώρα, η Citi αναμένει ότι η τιμή brent και αργού θα κινηθεί το επόμενο έτος κατά μέσο όρο στα 54 και 49 δολάρια αντίστοιχα. Οσο για τη ζήτηση πετρελαίου, περιμένει ότι θα μειωθεί κατά 8,9 εκατ.βαρέλια ημερησίως το 2020 για να αυξηθεί όμως κατά 7 εκατ.βαρέλια το 2021. 

Πηγή: Reuters
 

   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT