Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο παρά τις διεθνείς πιέσεις

Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο παρά τις διεθνείς πιέσεις

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,81%, φθάνοντας τις 926,41 μονάδες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το διάλειμμα των αργιών του Πάσχα των Καθολικών, παρά την αδύναμη εικόνα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικό, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Δείκτης έκανε έτσι άλλη μια φορά τη διαφορά και αυτονομήθηκε, με τον τζίρο να κινείται σε υψηλά επίπεδα, λαμβάνοντας σημαντικές στηρίξεις από τραπεζικούς τίτλους καθώς και επιλεγμένα blue chips.

Oπως σχολιάζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, οι ξένες αγορές συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται, με την Ελλάδα να έχει εντελώς διαφορετική εικόνα. Το φλερτ με την ανοδική γραμμή τάσης και τη ζώνη των 930-940 μονάδων συνεχίζεται, με τις Εθνική, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και τις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Μytilineos –που καταγράφουν πλέον νέο ιστορικό υψηλό– να έχουν πάρει τη σκυτάλη των αποδόσεων συντηρώντας το ανοδικό μομέντουμ στον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τον αναλυτή.

Eτσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,81% και έκλεισε στις 926,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 102,92 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,71% στις 2.243,26 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,23% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.549,88 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 102,92 εκατ. ευρώ.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι Mytilineos στο +5,90%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο +5,46% και Jumbo στο +5,23%, ενώ σημαντικά κέρδη άνω του 3% σημείωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 2% σημείωσαν οι ΔΕΗ και Motor Oil και απώλειες άνω του 1% οι Quest, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,75% στις 653 μονάδες, με τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα να σημειώνουν κέρδη 0,05% και 4,17% αντίστοιχα, ενώ με απώλειες 0,60% έκλεισε η Alpha Bank και στο -1,47% η Πειραιώς.

O Γενικός Δείκτης θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το ανοδικό μομέντουμ του Απριλίου, προκειμένου να κλείσει το πτωτικό «χάσμα τιμών» μεταξύ 940 και 949 μονάδων της 24ης Φεβρουαρίου, ημέρας κατά την οποία ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία, εκτιμά ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής. Οπως προσθέτει, οι επόμενες εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του διεθνούς ομολογιακού bear market και ενώ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς βρίσκεται στις παρυφές του ψυχολογικά κρίσιμου 3%, με την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας από τη S&P να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Από την πλευρά της, η Depolas Investment Services αναμένει σχετικά συρρικνωμένη μεταβλητότητα για τον Γενικό Δείκτη, ενώ επισημαίνει πως ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης διατηρεί τα επίπεδα τιμών, καθώς κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η Εθνική Τράπεζα θα εισέλθει αυτή τη φορά στον δείκτη MSCI Standard Greece.

Αλλωστε, αξίζει να σημειώσουμε, η Société Générale συνεχίζει να εκτιμά πως κατά την αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI στις 12 Μαΐου, υπάρχει το ενδεχόμενο προσθήκης της ΕΤΕ λόγω αύξησης της κεφαλαιοποίησής της, με πιθανές εισροές ύψους 102 εκατ. δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT