Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Τα ευνοϊκά εταιρικά αποτελέσματα ώθησαν χθες ανοδικά τις τιμές των μετοχών και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με 0,84%. Η ανοδική πορεία των κερδών των ευρωπαϊκών ομίλων έδωσε τα εχέγγυα στους συναλλασσομένους στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου ότι αυτά μπορούν να υπερβούν τα οικονομικά εμπόδια

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ευνοϊκά εταιρικά αποτελέσματα ώθησαν χθες ανοδικά τις τιμές των μετοχών και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με 0,84%. Η ανοδική πορεία των κερδών των ευρωπαϊκών ομίλων έδωσε τα εχέγγυα στους συναλλασσομένους στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου ότι αυτά μπορούν να υπερβούν τα οικονομικά εμπόδια. Οι ευνοημένες μετοχές ήταν εκείνες των κατασκευών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ πτώση είχαν οι όμιλοι εξόρυξης και μετάλλων. Από τις αρχές της χρονιάς οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών τελούν υπό έντονες πιέσεις λόγω διαφόρων κινδύνων, από τα «γεράκια» των κεντρικών τραπεζών έως τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό. Οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις στα εταιρικά αποτελέσματα και στις προβλέψεις για να εκτιμήσουν εάν οι επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν τις προκλήσεις. Κατά τον Ούλριχ Ούρμπαν, διευθυντή στρατηγικής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην Βerenberg, «στο άμεσο μέλλον δεν αναμένονται μαζικές πωλήσεις, ενώ λόγω πληθωρισμού και βραδείας ανάπτυξης η πιθανότητα ανοδικής πορείας των μετοχών είναι περιορισμένη». Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 0,37%, με 1,47% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 1,38% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 1,03% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,87% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν άνοδο της τάξεως του 0,98% και 0,29% αντιστοίχως, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν. Κινητήρια δύναμη της ανόδου ήταν ο κλάδος της περίθαλψης και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ενώ ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq 100 είχε κάμψη, παρασυρόμενος από τα αποτελέσματα της Netflix. Η πλατφόρμα ροής περιεχομένου έχασε συνδρομητές το πρώτο τρίμηνο και η μετοχή της κατρακύλησε 30% και πλέον χθες. Η πτώση επηρέασε και άλλες παρόμοιες εταιρείες (Disney, Warner, Ρaramount κ.ά.).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με 0,84%.

Στην αγορά εμπορευμάτων οι τιμές του πετρελαίου παρουσίαζαν χθες διακυμάνσεις, διότι οι επενδυτές εξέταζαν τη δραστική μείωση στα αποθέματα αργού των ΗΠΑ και τις επιπτώσεις της στο παγκόσμιο σύστημα προμηθειών, ενώ οι προοπτικές για τη ζήτηση είναι αβέβαιες. Τα αποθέματα ελαττώθηκαν κατά 8,02 εκατ. βαρέλια, ήτοι είχαν τη μεγαλύτερη ελάττωση από τον Ιανουάριο του 2021. Το αργό Ν. Υόρκης τελούσε υπό διαπραγμάτευση πλησίον των 101 δολαρίων το βαρέλι, ενώ προηγουμένως κινείτο μεταξύ ζημιών και κερδών. Το ευρώ ως προς το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% στα 1,0857 δολάρια.

Πηγή: BLOOMBERG, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT