Εκτόξευση τζίρου και Γενικού Δείκτη στις 940,69 μονάδες

Εκτόξευση τζίρου και Γενικού Δείκτη στις 940,69 μονάδες

Μεγάλη άνοδος κατά 1,54%, με ώθηση από τράπεζες και blue chips

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικές στηρίξεις από μεγάλο τμήμα των blue chips και το τραπεζικό ράλι, αλλά και το θετικότερο κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε την ανοδική πορεία του με στόχο την επιστροφή στα υψηλά επταετίας που κατέγραφε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρά τη συνήθη υποτονικότητα που έχει από πλευράς συναλλαγών η Μεγάλη Εβδομάδα, η κινητικότητα ήταν έντονη στο Χ.Α., με το μεγάλο πακέτο στη Mytilineos να ξεχωρίζει και να ωθεί τον τζίρο πάνω από τα 180 εκατ. ευρώ.

Πάντως, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services, συνολικά, το πτωτικό ρίσκο διεθνώς παραμένει και η επενδυτική κοινότητα επικεντρώνει το ενδιαφέρον στην πορεία του πολέμου και των σχετικών εξελίξεων, και στα μεγέθη του πληθωρισμού. Στο εσωτερικό, ενεργή είναι η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση που διαγράφεται από τις αρχές Μαρτίου και συγκεκριμένα τις 790 μονάδες. Από την άλλη, οι ομολογιακές αποδόσεις σκαρφαλώνουν σταθερά, με την ελληνική 10ετία να φλερτάρει πλέον με το 3%, γεγονός που περιορίζει τα ανοδικά περιθώρια των μετοχών.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,54% και έκλεισε στις 940,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 185,72 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το πακέτο των 76 εκατ. ευρώ ή του 3,15% των μετοχών που έγινε στη Mytilineos.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,88% στις 2.2285,42 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,39% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.55,88 μονάδες.

Το μεγάλο πακέτο στη Mytilineos ώθησε τον τζίρο πάνω από τα 180 εκατ. ευρώ.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι Coca-Cola (+4,01%) και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ (+3,18%) ενώ σημαντικά κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι Lamda Development και Aegean και άνοδο άνω του 1% κατέγραψαν οι Mytilineos (σε νέο ιστορικό υψηλό 17,91 ευρώ), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (νέο ιστορικό υψηλό επίσης, 18,19 ευρώ), ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο και Titan. Στον αντίποδα, απώλειες σημείωσαν πέντε τίτλοι, με τις μεγαλύτερες να καταγράφει η Jumbo (-4,46%).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 4,9% στις 677,47 μονάδες με την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank να καταγράφουν ράλι 8,21% και 7,12%, αντίστοιχα, τη Eurobank να κλείνει στο +3,72% και την Εθνική Τράπεζα στο +2,52%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται εδώ και μέρες με διαφοροποιημένη συμπεριφορά (contrarian), σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Αν και το σύνολο των αρνητικών παραγόντων (πόλεμος, πανδημία, πληθωρισμός κ.ο.κ.) επιβαρύνει τις αναπτυξιακές προοπτικές και της ελληνικής οικονομίας, οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, με την Jefferies να διατυπώνει την εμπιστοσύνη της τόσο για τις τράπεζες, που ξεκινούν μια πολυετή περίοδο υψηλών δανειοδοτήσεων, με τα υψηλότερα επιτόκια να ευνοούν τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Με τα δεδομένα αυτά, η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη τον έχει επαναφέρει στις παρυφές των 930 μονάδων και χρειάζεται να ξεπεραστεί το όριο των 944 μονάδων για να προσεγγιστεί η υψηλή επίδοση έτους των 971,09 μονάδων που καταγράφηκε στις 11 Φεβρουαρίου, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT