Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν και χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το κλίμα μεταξύ των επενδυτών έχει αντιστραφεί μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν και χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το κλίμα μεταξύ των επενδυτών έχει αντιστραφεί μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα. Το Πεκίνο μείωσε συγκεκριμένα στο ήμισυ τη διάρκεια της καραντίνας για τους ξένους ταξιδιώτες, ενώ η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας υποσχέθηκε πως θα διατηρήσει νομισματική πολιτική απολύτως υποστηρικτική για την ανάπτυξη της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο. Το κλίμα της ημέρας καθόρισε, παράλληλα, η ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που χαρακτήρισε τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης «ανεπιθύμητα υψηλό», τον απέδωσε στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο έμφραγμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά δήλωσε την αποφασιστικότητα της τράπεζας να ανακόψει την ανοδική πορεία του.

Οι αναφορές συνέπεσαν, άλλωστε, και με τη δέσμευση των ηγετών του G7 να εξετάσουν κάθε τρόπο για να μειώσουν το κόστος της ενέργειας για τις οικονομίες τους, αλλά και με την κατηγορηματική δήλωση του Γάλλου προέδρου, Μανουέλ Μακρόν, πως οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ανακόψουν την πορεία του πληθωρισμού και «να βρουν κοινή απάντηση και αντίδραση» στην κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση και στην ανεπάρκεια ενεργειακών πόρων.

Οι δηλώσεις των ηγετών του G7 και της Κριστίν Λαγκάρντ διαμόρφωσαν θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ετσι εντυπωσιακή ήταν χθες η κίνηση του δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, που σημείωσε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων χάρη στην άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων και των εταιρειών πρώτων υλών. Εκλεισε έτσι με κέρδη 0,9% ενώ ο μικρότερος δείκτης των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 250 έκλεισε επίσης με κέρδη 0,2%. Ανοδο 2,5% σημείωσαν οι μετοχές των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, ενώ οι μετοχές των εταιρειών βιομηχανικών μετάλλων και ορυχείων παρουσίασαν άνοδο 1,5%.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 0,35% καθώς τον συμπαρέσυρε ανοδικά η μετοχή της MTU Aero Engines, που έκανε άλμα 3,51%. Ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε επίσης με άνοδο 0,64%, με τη μετοχή της Safran SA να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στα μέλη του δείκτη κάνοντας άλμα 3,88%.

Πηγή: REUTERS, BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT