Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Eντείνονται οι ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας καθώς οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) επιμένουν στην επιθετική νομισματική πολιτική, προκαλώντας πτωτικές τάσεις στις διεθνείς αγορές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντείνονται οι ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας καθώς οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) επιμένουν στην επιθετική νομισματική πολιτική, προκαλώντας πτωτικές τάσεις στις διεθνείς αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,67%, διακόπτοντας μια πορεία κερδών τριών ημερών. Καθοδικά κινούνταν αργά χθες το βράδυ πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς και οι Dow Jones και S&P 500, με απώλειες 0,07% και 0,46% αντιστοίχως.

Τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ευρώπη είχαν οι δείκτες των ομίλων ακινήτων και του αυτοκινήτου.

O πρόεδρος της Fed Ζερόμ Πάουελ μιλώντας σε στρογγυλή τράπεζα με την ομόλογό του της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της τράπεζας της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ δυναμική κατάσταση και μπορούν να αντέξουν την αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Επανέλαβε τη δέσμευσή του για αποκλιμάκωση του δείκτη του πληθωρισμού, η οποία ενδεχομένως θα αποβεί μια διαδικασία επώδυνη. Το ευρώ υποχώρησε χθες έναντι του αμερικανικού νομίσματος κατά 0,7% στα 1,0449 δολάρια. Στην αγορά εμπορευμάτων, το αργό Νέας Υόρκης είχε κάμψη 0,2% στα 111,53 δολάρια το βαρέλι.

Στη Γηραιά Ηπειρο οι απώλειες ήταν εκτεταμένες, ενώ τις μεγαλύτερες είχαν οι δείκτες των ομίλων ακινήτων και του αυτοκινήτου κατά 3,5% και 2,6% αντιστοίχως. Πτώση εμφάνισαν και οι κλαδικοί δείκτες των χρηματοπιστωτικών ομίλων και των εξορυκτικών. Στην ομιλία της η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η εποχή του χαμηλότατου πληθωρισμού, που προηγήθηκε της πανδημίας, είναι πιθανότατο να μην επανέλθει, ενώ οι κεντρικές τράπεζες χρειάζεται να προσαρμοστούν στις σαφώς υψηλότερες προσδοκίες για αύξηση τιμών. Με δεδομένη «τη νευρικότητα των επενδυτών αυτήν τη στιγμή, τα σχόλια Πάουελ για τον επώδυνο αντίκτυπο της διαδικασίας χαλιναγώγησης του πληθωρισμού θα τους οδηγήσουν μάλλον σε πωλήσεις τίτλων», επισημαίνει ο προϊστάμενος αναλυτής αγορών στην πλατφόρμα ΙG, Κρις Μπόσαμ. Αναφορικά τώρα με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, αυτός από τις αρχές του έτους έχει απολέσει 15% της αξίας του και τείνει να ολοκληρώσει το χειρότερό του τρίμηνο μετά την καταστροφή του κορωνοϊού το 2020. Tέλος, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,15%, με -1,73% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με -0,90% στο Παρίσι ο CAC 40, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -1,21% και με -1,56% στη Μαδρίτη ο IBEX.

Πηγή: BLOOMBERG, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT