Τοποθετήσεις σε επιλεγμένα blue chips «κράτησαν» το Χ.Α.

Τοποθετήσεις σε επιλεγμένα blue chips «κράτησαν» το Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,21% στις 822,15 μονάδες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό έλεγχο έθεσε το Χρηματιστήριο Αθηνών τις πιέσεις που σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στις 816 μονάδες στα χαμηλά ημέρας, με τους αγοραστές να κάνουν την εμφάνισή τους σε επιλεγμένα blue chips καθώς και σε τίτλους από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Το ζητούμενο της προσέγγισης των 850 μονάδων στο κλείσιμο του μήνα και του εξαμήνου δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, καθώς απομένει μόνο μία συνεδρίαση, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει υποτονική και να μη βοηθάει στον απεγκλωβισμό του Χ.Α. από τη συσσώρευση. Τουλάχιστον ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να «αποστασιοποιηθεί» από τις σημαντικές απώλειες που σημείωναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έπειτα από την πτώση που κατέγραψε η Wall Street την Τρίτη.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,21% στις 822,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,66 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, σημεία στήριξης αποτελούν οι 815 και 821 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 851 και 857 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,37% στις 1.976,74 μονάδες, ενώ στο -0,12% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.298,95 μονάδες.

Το ζητούμενο της προσέγγισης των 850 μονάδων στο κλείσιμο του μήνα και του εξαμήνου δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί.

Στα μη τραπεζικά blue chips η εικόνα ήταν μεικτή, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν Motor Oil και ΔΕΗ στο +3,12% και +2,33% αντίστοιχα. Ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% η ΕΥΔΑΠ και ο ΟΤΕ. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν οι Lamda Development, Βιοχάλκο, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,32% στις 516,27 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -1,44%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,68% και τη Eurobank στο -1,72%, ενώ ξεχώρισε η Alpha Bank με κέρδη 2,60%.

Η συναλλακτική υποτονικότητα έχει γίνει πλέον το κυρίαρχο χαρακτηριστικό για το ελληνικό χρηματιστήριο αδυνατώντας να επιδιώξει έναν αξιοπρεπή καλλωπισμό στις αποτιμήσεις στο τέλος του πρώτου εξαμήνου. Και με δεδομένο ότι σύντομα θα βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού, είναι δύσκολο να δούμε τον τζίρο να ανακάμπτει. Οπως σημειώνει και η Fast Finance, ο τζίρος είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το πιο πιθανό είναι ότι όσο το Χ.Α. κινείται ανάμεσα στις 800 και τις 900 μονάδες θα έχουμε χαμηλές πτήσεις στη συναλλακτική δραστηριότητα. «Τεχνικά συνεχίζουμε να γυρίζουμε γύρω από τη μεγάλη στήριξη της ζώνης των 800, με την αντίδραση στην παρούσα φάση να σταματάει στις 843 μονάδες, που σε περίπτωση κατοχύρωσης θα ανοίξει αν μη τι άλλο τον δρόμο για τις 868 μονάδες», σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή.

Και όλα αυτά τη στιγμή που τα σύννεφα της ύφεσης έχουν αρχίσει και θολώνουν τις επενδυτικές στρατηγικές διεθνώς. Η Moody’s Analytics προειδοποίησε πως αν και στο βασικό της σενάριο η Ευρωζώνη θα καταφέρει να ξεφύγει από την ύφεση, ωστόσο θα βιώσει αρκετά δύσκολα τρίμηνα, με την πιθανότητα ύφεσης να έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. «Τώρα δίνουμε μια πιθανότητα 50% ότι η Ευρωζώνη θα εισέλθει σε ύφεση τους επόμενους 12 μήνες», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT