Σε υψηλό 5 εβδομάδων οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε υψηλό 5 εβδομάδων οι ευρωπαϊκές αγορές

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον πέντε εβδομάδων ανέβηκαν χθες οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών, καθώς η αγορά αντέδρασε με ανακούφιση όταν διέρρευσε από πηγές με γνώση του θέματος ότι αύριο θα ξαναρχίσει η παροχή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον πέντε εβδομάδων ανέβηκαν χθες οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών, καθώς η αγορά αντέδρασε με ανακούφιση όταν διέρρευσε από πηγές με γνώση του θέματος ότι αύριο θα ξαναρχίσει η παροχή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Μολονότι οι διαρροές από ανώνυμες πηγές μιλούν για μειωμένη παροχή, η είδηση απομάκρυνε την αγωνία για το ενδεχόμενο έλλειψης ενέργειας στη Γηραιά Ηπειρο.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες με κέρδη 1,4% καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειώσει από τις 10 Ιουνίου και την τρίτη συναπτή συνεδρίαση με άνοδο. Νωρίτερα πάντως στη διάρκεια της συνεδρίασης είχε υποχωρήσει κατά 0,7% εν μέσω ανησυχίας για τις επιπτώσεις μιας υπερβολικά επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ανακούφιση από πληροφορίες ότι αύριο Πέμπτη θα αρχίσει ξανά η παροχή ρωσικού αερίου, έστω και μειωμένη.

Νωρίτερα επίσης είχαν διαρρεύσει πληροφορίες πως η τράπεζα της Ευρωζώνης εξετάζει μια άνοδο των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Σημειωτέον ότι η ανησυχία για το ενδεχόμενο πλήγμα που θα μπορούσε να καταφέρει στην οικονομία της Ευρωζώνης μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων έχει οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη σε συνολικές απώλειες 13,2% από τις αρχές του έτους.

Η άνοδος ήταν, πάντως, γενική χθες, με τον τομέα των αυτοκινητοβιομηχανιών να σημειώνει άλμα 3,1% και τον δείκτη που παρακολουθεί τις τραπεζικές μετοχές άνοδο 2,9%. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 1,01%, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης που έκλεισε με κέρδη 2,69%. Ομοίως ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με κέρδη 1,79%, ενώ οι μετοχές της γαλλικής ενεργειακής Electricite de France έκαναν άλμα 14,7% όταν η γαλλική κυβέρνηση προσφέρθηκε να καταβάλει 9,7 δισ. ευρώ για την πλήρη εθνικοποίησή της, δηλαδή για την αγορά του υπόλοιπου 16% που δεν έχει υπό τον έλεγχό της. Ανοδικά κινήθηκε, άλλωστε, το πετρέλαιο, με το αργό Δυτικού Τέξας να κυμαίνεται το βράδυ στα 103,75 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: REUTERS, BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT