Στο τέλος της συνεδρίασης γύρισε σε θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο

Στο τέλος της συνεδρίασης γύρισε σε θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,23% και έκλεισε στις 806,11 μονάδες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάφερε να απορροφήσει τελικά τις αρχικές πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών, και έτσι μετά την παραμονή σε αρνητικό έδαφος στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στα θετικά κατά την τελευταία ώρα πριν από το «καμπανάκι» της λήξης – αν και υποαπέδωσε σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, με τους αγοραστές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις στην υψηλή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι γεμάτη πολύ κρίσιμα γεγονότα που θα επηρεάσουν σίγουρα την επενδυτική στρατηγική. Σήμερα, ο Μάριο Ντράγκι θα απευθυνθεί στο ιταλικό Κοινοβούλιο, γεγονός που θα κρίνει πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα, ενώ την Πέμπτη η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων έπειτα από 11 χρόνια –με αναφορές να δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να είναι επιθετική– και να ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού. Παράλληλα, την ίδια μέρα, ολοκληρώνεται το έργο συντήρησης του Nord Stream 1 με αβέβαιες τις προοπτικές για τις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου. Με τα δεδομένα αυτά, η αβεβαιότητα στο περιβάλλον των αγορών κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, με την επιφυλακτικότητα να εξακολουθεί να είναι έντονη, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στον τζίρο του Χ.Α., ο οποίος εδώ και πολλές ημέρες βρίσκεται στα… τάρταρα.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,23% στις 806,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική με τα σημεία στήριξης να συνεχίζουν να εντοπίζονται στις 779 και 770 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 840 και 867 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 1.922,20 μονάδες, ενώ στο -0,02% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.326,40 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν η Motor Oil στο +3,30% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο +3,09%, ενώ ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% οι ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ο ΟΤΕ και η Βιοχάλκο, στο 1,5% και 1%, αντίστοιχα.

Η αβεβαιότητα στην αγορά βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα, κάτι που αποτυπώνεται στον τζίρο των 36,2 εκατ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,64% στις 462,50 μονάδες, με τη Eurobank να ξεχωρίζει με κέρδη 2,62%, ενώ στο -0,66% έκλεισε η Εθνική, στο -0,29% η Τράπεζα Πειραιώς και στο -0,16% η Alpha Bank.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο συντονισμός με τις κινήσεις των ευρωπαϊκών αγορών είναι το συνηθισμένο σκηνικό, με την επιφυλακτικότητα από κοινού με την αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο να έχουν οδηγήσει τις συναλλαγές στο ναδίρ, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Την ίδια ώρα, όπως προσθέτει, τα φορολογικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου υπεραποδίδουν (+2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου) επιτρέποντας τη λήψη μέτρων υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων. Ωστόσο, οι επενδυτικοί οίκοι όπως η Goldman Sachs αναπροσαρμόζουν προς τα κάτω τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών υποβαθμίζοντας την προοπτική βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT