Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές παρά τη διαφαινόμενη συμφωνία της Ε.Ε. για τη μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στη σημερινή συνεδρίαση της Federal Reserve

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές παρά τη διαφαινόμενη συμφωνία της Ε.Ε. για τη μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στη σημερινή συνεδρίαση της Federal Reserve. Την ίδια στιγμή, το κλίμα επιβάρυνε η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για τον πληθωρισμό. Την ανησυχία των επενδυτών δεν έπαψε να τροφοδοτεί, άλλωστε, μία ημέρα μετά τα στοιχεία που φέρουν τη Γερμανία στα πρόθυρα ύφεσης, η είδηση ότι επίκειται σήμερα νέα μείωση της ροής του φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Ετσι, οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν πτωτικά, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφουν τα χρηματιστήρια Ιταλίας και Γερμανίας. Ειδικότερα, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες 1,04% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με υποχώρηση 0,86%. Παράλληλα, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με απώλειες 0,42%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 με υποχώρηση 0,03%. Κι ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μηδενική μεταβολή, ο SMI της Ελβετίας έκλεισε επίσης με μικρές απώλειες 0,24%. Με μικρές απώλειες έκλεισαν, άλλωστε, οι αγορές της Αυστρίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Ιρλανδία, της Πολωνίας και της Ισπανίας σε αντίθεση με τα χρηματιστήρια Τσεχίας, Δανίας, Νορβηγίας αλλά και της Ρωσίας που έκλεισαν με μικρά κέρδη.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν τα χρηματιστήρια Ιταλίας και Γερμανίας.

Σημειωτέον ότι οι γερμανικές μετοχές έχουν σημειώσει συνολικές απώλειες 17,6% από την αρχή του έτους, καταγράφοντας πορεία σαφώς χειρότερη από εκείνη του πανευρωπαϊκού δείκτη Euro Stoxx 600.

Οι απώλειες αντανακλούν το γενικότερο κλίμα ανησυχίας για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία που τείνει να διολισθήσει σε ύφεση και απειλείται διαρκώς από μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση και έλλειψη ενέργειας. Ομοίως οι ιταλικές μετοχές έχουν χάσει συνολικά 20% από την αρχή του έτους και η υποχώρησή τους έχει επιταχυνθεί τελευταία με την πολιτική κρίση που δοκιμάζει την τρίτη σε μέγεθος ευρωπαϊκή οικονομία.

Πηγή: Reuters, Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT