Σημαντική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Τα ζωηρά εταιρικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών ομίλων συνέδραμαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να εμφανίσει τα πρώτα μηνιαία κέρδη του σε διάστημα τετραμηνίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ζωηρά εταιρικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών ομίλων συνέδραμαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να εμφανίσει τα πρώτα μηνιαία κέρδη του σε διάστημα τετραμηνίας. Και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως αυτά τα ευνοϊκά έσοδα αντιστάθμισαν την έντονη ανησυχία για επικείμενη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ θετικά λειτούργησαν και ορισμένα μακροοικονομικά στοιχεία. O πανευρωπαϊκός STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση του με άνοδο 1,28%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 1,06%, με 1,52% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 1,72% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 2,16% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,88% ο IBEX στη Μαδρίτη. Αντιστοίχως με κέρδη κινούνταν αργά χθες οι δείκτες στην αμερικανική αγορά και οι Dow Jones και S&P 500 είχαν άνοδο της τάξεως του 0,44% και του 0,86% αντιστοίχως.

Ενα από τα θετικά της ημέρας ήταν το ότι η οικονομία της Ευρωζώνης κατά το δεύτερο τρίμηνο εμφάνισε ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη. Το ΑΕΠ αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,7% και κατά 4% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις για 0,2% και 3,4% αντιστοίχως.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 εμφάνισε τα πρώτα μηνιαία κέρδη του σε διάστημα τετραμηνίας.

Ωστόσο, η αρνητική πινελιά, διότι υπήρχε και τέτοια, προήλθε από το μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε σε νέα υψηλά επίπεδα της τάξεως του 8,9% και υπερέβη τις προβλέψεις για 8,6% και την προηγούμενη καταγραφή του τον Ιούνιο στο 8,6% επίσης. Προφανώς πλέον απέχει παρασάγγας από τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%. «Η γενικότερη εικόνα παραμένει ανομοιόμορφη, με διαφοροποιημένη δυναμική στην κατανάλωση και τις εταιρικές επενδύσεις», παρατηρούν σε αναφορά τους οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley. «Εμείς αναμένουμε σαφή επιδείνωση των προοπτικών κατά το τρίτο τρίμηνο και μια ήπια αρνητική εξέλιξη το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν έντονες και θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις του δείκτη προσεχώς». Το ευρώ προς το δολάριο δεν είχε μεγάλη μεταβολή στα 1,0201 δολάρια και το αργό Νέας Υόρκης ενισχύθηκε 4% στα 100,29 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: BLOOMBERG, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT