Κλειστές για αναδυόμενες χώρες οι αγορές ομολόγων

Κλειστές για αναδυόμενες χώρες οι αγορές ομολόγων

Η αύξηση επιτοκίων καθιστά απαγορευτικά υψηλό το κόστος δανεισμού

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια, σημαντικός αριθμός αναδυόμενων χωρών με «ομόλογα σκουπίδια» εκμεταλλεύθηκε εις το έπακρον το χαμηλό κόστος του δανεισμού για να εκδώσει μεγάλο όγκο χρέους. Από τον Μάρτιο, όμως, οπότε άρχισε η επιθετική στροφή της Federal Reserve σε περιοριστική νομισματική πολιτική, οι εκδόσεις χρέους των αναδυόμενων χωρών έχουν μειωθεί σημαντικά εξαιτίας του κινδύνου επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων που αντιμετωπίζουν όσες χώρες καταβάλλουν υψηλό κόστος για να δανειστούν.

Ορισμένες εξ αυτών απουσιάζουν πλήρως από την αγορά χρέους. Η Βραζιλία, για παράδειγμα, δεν έχει εκδώσει ομόλογα σε σκληρό νόμισμα από τον Ιούνιο του 2021, ενώ σχεδόν εξίσου μεγάλη είναι και η απουσία χωρών όπως η Αίγυπτος και το Ομάν από τις αγορές χρέους. «Οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν αρνητικές για όσες χώρες έχουν υψηλό κόστος δανεισμού», σχολίασε μιλώντας στο Bloomberg ο Μαρτσέλο Ασαλίν, επικεφαλής του τομέα χρέους αναδυόμενων αγορών στη William Blair International. Οπως διευκρινίζει ο ίδιος, είναι ήδη σαφής η εικόνα στην πρωτογενή αγορά χρέους όπου είναι «πολύ λίγη η δραστηριότητα για αυτήν την κατηγορία». Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, από την αρχή του έτους οι χώρες με υψηλό κόστος δανεισμού εξέδωσαν χρέος σε σκληρό νόμισμα αξίας μόλις 18 δισ. δολ., κυρίως εξαιτίας της μεγάλης αστάθειας στην αγορά ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Στη συνάντηση που θα έχουν οι κεντρικές τράπεζες στο Τζάκσον Χολ στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να τοποθετηθούν υπέρ μιας πιο επιθετικής στροφής σε περιοριστική πολιτική και το κλίμα που θα δημιουργήσουν θα μειώσει ενδεχομένως περαιτέρω τη ρευστότητα στην αγορά. Πιθανότατα θα εξωθήσουν ορισμένες αναδυόμενες χώρες να αναστείλουν τα σχέδιά τους για εκδόσεις χρέους και να στραφούν σε άλλες επιλογές, όπως ήδη έχουν κάνει, για παράδειγμα, η Γκάνα και το Ελ Σαλβαδόρ. Η Γκάνα προσέφυγε στο ΔΝΤ ζητώντας οικονομική στήριξη, ενώ το Ελ Σαλβαδόρ σχεδιάζει να κάνει χρήση των «ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων» από τα κεφάλαια του ΔΝΤ. Στο μεταξύ, η Αίγυπτος εξέδωσε τον Μάρτιο τα πρώτα της ομόλογα σε γιεν.

Αρκετές αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν έχουν προχωρήσει σε νέες εκδόσεις για διάστημα άνω του ενός έτους.

Ετσι, οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, που αναλαμβάνουν ανάδοχοι στις εκδόσεις χρέους, όπως οι Morgan Stanley, JPMorgan και Goldman Sachs, έχουν όλες αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τις εκδόσεις χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών και των αναδυόμενων αγορών σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος. Εκτιμούν μάλιστα πως θα είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη η δραστηριότητα του είδους μέσα στον Σεπτέμβριο μολονότι πρόκειται για τον μήνα που συνήθως σημειώνεται η μεγαλύτερη κινητικότητα στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων με υψηλές αποδόσεις. Συνήθως τον Σεπτέμβριο οι αναδυόμενες χώρες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών που αναδιατάσσουν το χαρτοφυλάκιό τους μετά τη θερινή παύση. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία πενταετία οι αναδυόμενες με «ομόλογα σκουπίδια» εξέδωσαν τον Σεπτέμβριο τίτλους αξίας 8,7 δισ. δολ. Κανέναν άλλο από τους 12 μήνες δεν έχει εκδοθεί τόσο μεγάλος όγκος χρέους, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT