Κίνδυνος αύξησης κόκκινων δανείων

Η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία είναι ένα ευάλωτο σημείο για τις οικονομίες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και κατ’ επέκταση για τα τραπεζικά τους συστήματα, προειδοποιεί η Moody’s

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία είναι ένα ευάλωτο σημείο για τις οικονομίες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και κατ’ επέκταση για τα τραπεζικά τους συστήματα, προειδοποιεί η Moody’s. Ο οίκος εντοπίζει έξι ευρωπαϊκές οικονομίες οι οποίες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο ρωσικό αέριο και διατρέχουν τον κίνδυνο εφαρμογής ενεργειακού δελτίου τον χειμώνα – Ουγγαρία, Σλοβακία, Ιταλία, Τσεχία, Αυστρία και Γερμανία. Σε ένα δυσμενές σενάριο πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου, τα τραπεζικά συστήματα σε αυτές τις χώρες θα είναι τα πρώτα που θα αντιμετωπίσουν αυξήσεις στα προβληματικά δάνεια, λόγω της έκθεσης σε βιομηχανικούς και μεταποιητικούς τομείς ειδικότερα. Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις θα μεταδοθούν μέσω των διασυνοριακών αλυσίδων εφοδιασμού και των εμπορικών σχέσεων και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και έτσι τα NPEs θα αυξηθούν πέραν των συνόρων αυτών των έξι χωρών και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρωζώνης, τονίζει η Moody’s.

Τρέχουν να πληρώσουν φόρους και οφειλές

Σπεύδουμε να πληρώσουμε φόρους και οφειλές πριν από την ώρα μας; Αυτό φαίνεται να προκύπτει από τα στοιχεία που επικαλέστηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον Real FM. Eίπε συγκεκριμένα ότι μέχρι χθες είχε πληρωθεί το 60% του συνόλου του ΕΝΦΙΑ, με προθεσμία έως τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή ο ένας στους δύο κατέβαλε το σύνολο της οφειλής εφάπαξ προκειμένου να κερδίσει την έκπτωση 15%. Κι όλα αυτά, είπε, χωρίς να μειωθούν οι καταθέσεις.

Ανεβάζει τον πήχυ για τις τράπεζες η HSBC

Τις τιμές-στόχους των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αύξησε η HSBC, σημειώνοντας σε έκθεσή της τις ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψαν το πρώτο εξάμηνο. «Οι ελληνικές τράπεζες μας εξέπληξαν με την ισχυρότερη αύξηση των δανείων, την ταχύτερη ανατιμολόγηση των τίτλων και τα ισχυρά έσοδα από προμήθειες το δεύτερο τρίμηνο», αναφέρει η HSBC. Από άποψη αποτίμησης τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα προήλθαν, όπως σημειώνει, από την Πειραιώς, καθώς η ισχυρή αύξηση του βασικού εισοδήματος πριν από τις προβλέψεις και η καλή δημιουργία κεφαλαίου καθιστούν την αναλογία τιμής προς λογιστική αξία 0,24 «εξαιρετικά ελκυστική».

Κίνδυνος αύξησης κόκκινων δανείων-1

Αυτοκριτική για τα σκληρά μέτρα

Δόση αυτοκριτικής στη χθεσινή δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία. «Συχνά βρέθηκαν λύσεις με αδικαιολόγητα υψηλό κόστος τόσο από κοινωνική όσο και από οικονομική άποψη», είπε για την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους. Ο ίδιος, πάντως, υποστηρίζει ότι η ισχυρή συλλογική ευρωπαϊκή αντίδραση στην πανδημία (βλ. Ταμείο Ανάκαμψης) έδειξε ότι η Ευρώπη άντλησε διδάγματα από την κρίση αυτή, ενώ απευθύνει έκκληση «να επιδείξουμε την ίδια αλληλεγγύη και ενότητα» τώρα που οι οικονομίες μας εισέρχονται σε μια ταραγμένη περίοδο.

Κίνδυνος αύξησης κόκκινων δανείων-2

Οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου

Ξεκινάει την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Σεπτεμβρίου, ενώ ο προγραμματισμός για τις πληρωμές εντός του διαστήματος 22-26/8 προβλέπει την καταβολή  646,3 εκατ. σε  πάνω από 1,2 εκατ. δικαιούχους. Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν 39 εκατ. σε 189.000 δικαιούχους για επικουρικές μηνός Σεπτεμβρίου, την Πέμπτη 25/8. Μια μέρα μετά, την Παρασκευή 26/8 θα καταβληθούν 555 εκατ. για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Σεπτεμβρίου σε 975.000 συνταξιούχους που προέρχονται από ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Επιπλέον 17 εκατ. θα καταβληθούν σε 730 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για απονομή εφάπαξ. Παράλληλα, από τη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) θα καταβληθούν 11 εκατ. σε 28.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας, 9 εκατ. σε 15.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης, 800.000 ευρώ σε 900 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας, καθώς και 1 εκατ. για 2.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT