Ο πληθωρισμός ξεγέλασε τον Τζερόμ Πάουελ

Ο πληθωρισμός ξεγέλασε τον Τζερόμ Πάουελ

H περυσινή ομιλία του στο Τζάκσον Χολ δείχνει ότι η Fed υποτίμησε τη δυναμική του πληθωρισμού, η οποία ενδυναμώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια στο φετινό συνέδριο των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στο Τζάκσον Χολ έχει έναν εντελώς διαφορετικό τόνο από το αντίστοιχο του 2021. Τότε χρησιμοποίησε μια σειρά από διαγράμματα για να δείξει γιατί περίμενε ότι οι πιέσεις στις τιμές θα χαλαρώσουν και πίστευε ότι η οικονομία που είχε χτυπηθεί από την πανδημία, χρειαζόταν συνεχή υποστήριξη από την κεντρική τράπεζα. Η Fed υπό την ηγεσία του Πάουελ μάχεται τον υψηλό πληθωρισμό με την πιο απότομη αύξηση επιτοκίων τα τελευταία 40 χρόνια. Αυτό που είδε ο Πάουελ πριν από ένα χρόνο ήταν οι εργοδότες των ΗΠΑ να προσθέτουν 832.000 θέσεις εργασίας τον μήνα, αλλά η αγορά εργασίας είχε ακόμα να διανύσει κάποια απόσταση, ώστε να επιτύχει τον στόχο της Fed για μέγιστη απασχόληση. Το ποσοστό ανεργίας, στο 5,4%, ήταν «πολύ υψηλό» και ακόμη και έτσι υποτίμησε τη χαλάρωση που υπήρχε στην αγορά εργασίας. «Περιμένουμε να εξακολουθήσει δυναμικά η δημιουργία θέσεων εργασίας», είχε πει. Οπως αποδείχτηκε, συν τω χρόνω, οι εργοδότες των ΗΠΑ προσλάμβαναν σε ένα πιο μέτριο ρυθμό από όσο έδειχναν τα δεδομένα του 2021, αν και η ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας συνεχίστηκε, πιθανώς περισσότερο από ό,τι περίμενε ο Πάουελ.

H περυσινή ομιλία του στο Τζάκσον Χολ δείχνει ότι η Fed υποτίμησε τη δυναμική του πληθωρισμού, η οποία ενδυναμώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το ποσοστό ανεργίας είναι τώρα 3,5% και ισοδυναμεί με ναδίρ 50 ετών. Πάντως, ακόμη και το ποσοστό αυτό υποδηλώνει πόσο ανελαστική παραμένει η αγορά εργασίας. Αν και οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι η πλήρης απασχόληση είναι περίπου 4,5%, «το δικό μου ένστικτο λέει ότι το φυσικό ποσοστό ανεργίας είναι υψηλότερο», είπε ο Πάουελ τον Ιούλιο. Πέρυσι, ο πρόεδρος της Fed είδε τα εξής: ο πληθωρισμός φαινόταν να περιορίζεται σε «μια σχετικά στενή ομάδα αγαθών και υπηρεσιών», που επηρεάστηκε από την πανδημία και το άνοιγμα της οικονομίας, αλλά οι δείκτες ευρέος φάσματος των πιέσεων στις τιμές έδειχναν πως είναι συγκρατημένες. «Θα μας ανησυχήσουν τα σημάδια ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξαπλώνονται ευρύτερα στην οικονομία», είπε. Και όπως αποδείχθηκε, αυτές εξαπλώθηκαν. Ο μειωμένος ρυθμός πληθωρισμού των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών της Fed του Ντάλας, ένα βαρόμετρο, το οποίο επικαλέστηκε ο Τζερόμ Πάουελ πέρυσι, ήταν μεταξύ πολλών δεικτών ευρείας βάσης, που ανήλθαν. Οι δε πιέσεις τιμών εξαπλώθηκαν από αγαθά όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και ο οικιακός εξοπλισμός εκγύμνασης μέχρι και σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Τέλος, πριν από ένα χρόνο ο πρόεδρος της τράπεζας διαπίστωσε μέτρια αύξηση μισθών που δεν οδηγούσαν σε πληθωρισμό. Ωστόσο, οι αμοιβές αυξήθηκαν απότομα.

Πηγή: REUTERS 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT