Στοιχηματίζουν στην πτώση των ιταλικών ομολόγων

Στοιχηματίζουν στην πτώση των ιταλικών ομολόγων

Οι επενδυτές θεωρούν τη χώρα τον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ομόλογα της Ιταλίας βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών που τα «σορτάρουν» επιθετικά, δηλαδή ποντάρουν στην πτώση της αξίας των ιταλικών τίτλων. Οπως προκύπτει από στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, η συνολική αξία των ιταλικών ομολόγων στα οποία οι επενδυτές έχουν λάβει αρνητικές θέσεις υπερέβη μέσα στον Αύγουστο τα 39 δισ. ευρώ, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008.

Η επιθετική στάση των επενδυτών κατά της Ιταλίας αντανακλά την αρνητική πολιτική συγκυρία στην οποία βρίσκει τη γειτονική χώρα η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής αερίου από τη Ρωσία αλλά και η ανησυχία για την οικονομία της Ευρωζώνης και τη διαφαινόμενη διολίσθησή της σε ύφεση.

Εχουν λάβει αρνητικές θέσεις για ομόλογα αξίας άνω των 39 δισ., το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008.

Μιλώντας σχετικά στους Financial Times ο Μαρκ Ντάουντινγκ, υπεύθυνος επενδύσεων στην BlueBay Asset Management που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 106 δισ. δολαρίων, σκιαγράφησε την Ιταλία ως τον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρώπης. Ο Ντάουντινγκ, που σορτάρει δεκαετή ομόλογα του ιταλικού δημοσίου, τόνισε πως η Ιταλία «είναι η πλέον εκτεθειμένη χώρα ως προς το τι θα συμβεί με τις τιμές του αερίου και την κρίσιμη πολιτική κατάσταση». Η κατάρρευση της κυβέρνησης Μάριο Ντράγκι και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τον επόμενο μήνα εγκυμονούν πράγματι κινδύνους για την Ιταλία, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να αναλάβουν την εξουσία ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που έχουν εκφράσει την πρόθεση να αναθεωρήσουν τις λεπτομέρειες του προγράμματος ανάκαμψης της χώρας. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόσβαση της γειτονικής χώρας στα 200 δισ. ευρώ που δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης των συνολικά 800 δισ. ευρώ.

Εχει, άλλωστε, προηγηθεί τον περασμένο μήνα η πρόβλεψη του ΔΝΤ πως ένα εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό φυσικό αέριο θα προκαλέσει συρρίκνωση τουλάχιστον 5% στην οικονομία της Ιταλίας εκτός και αν άλλες χώρες της προσφέρουν ενεργειακή αρωγή από τα δικά τους αποθέματα. Και οι κίνδυνοι που απειλούν την τρίτη σε μέγεθος ευρωπαϊκή οικονομία δεν τελειώνουν εδώ. Οπως τονίζουν οι FT, οι επενδυτές ευλόγως θεωρούν πως η Ιταλία συγκαταλέγεται στις χώρες που θα πληγούν τα μέγιστα από την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια και παράλληλα να τερματίσει τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που στήριζαν έως τώρα το ιταλικό χρέος. Τα ομόλογα του ιταλικού δημοσίου υφίστανται εντεινόμενες πιέσεις εδώ και αρκετές εβδομάδες, με τις αποδόσεις των δεκαετών να έχουν αυξηθεί στο 3,7% από το 1,37% στο οποίο βρίσκονταν στις αρχές του έτους. Αποτέλεσμα βέβαια είναι η διεύρυνση της απόστασης που τις χωρίζει από τις αποδόσεις των αντίστοιχων ομολόγων της Γερμανίας, το κοινώς λεγόμενο spread, που έχει αυξηθεί στις 2,3 εκατοστιαίες μονάδες.

Σημειωτέον ότι και στο πρόσφατο παρελθόν το σορτάρισμα των ιταλικών ομολόγων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά προσοδοφόρο για τα hedge funds, καθώς η χώρα γνωρίζει παρατεταμένες πολιτικές κρίσεις, ενώ επικρατεί ανησυχία για το δημόσιο χρέος της ύψους 2,3 τρισ. ευρώ. Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν, πάντως, υπερβολικά τα στοιχήματα κατά του ιταλικού χρέους δεδομένου ότι η ΕΚΤ θα επιστρατεύσει μεταβατικό εργαλείο για τον έλεγχο των αποδόσεων των ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT