Σημάδια κόπωσης εμφανίζει πλέον η αγορά πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου

Σημάδια κόπωσης εμφανίζει πλέον η αγορά πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση για πρώτη φορά μετά το 2006 σημείωσαν κατά τον Ιανουάριο οι τιμές των πολυτελών κατοικιών του κεντρικού Λονδίνου, σε ένα σημάδι «κόπωσης» της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Rightmove, οι τιμές σε δημοφιλείς συνοικίες όπως το Γουέστμινστερ και το Κένσινγκτον κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 8,3% και 6,9% αντίστοιχα. Πάντως, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, η πτώση αυτή ήταν αναμενόμενη μετά το «ράλι» των προηγούμενων χρόνων και δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Αλλωστε, η αρχή κάθε έτους, παραδοσιακά, χαρακτηρίζεται από χαμηλή κινητικότητα στην αγορά, αναφορικά με τις αγοραπωλησίες.

Επιπλέον, τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς του Λονδίνου εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από ανισορροπία μεταξύ των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών, δηλαδή της προσφοράς και της ζήτησης. Ετσι ερμηνεύεται και η πρόσφατη πρόβλεψη του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ότι η αγορά κατοικίας θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται, όσον αφορά τις τιμές και τις αγοραπωλησίες και κατά το 2014. Σύμφωνα με τη Rightmove, συνολικά κατά τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου, οι ζητούμενες τιμές στο Λονδίνο (όλων των ειδών των κατοικιών, όχι μόνο των πολυτελών) ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,2%, με αποτέλεσμα η μέση τιμή να ανέλθει σε περίπου 597.000 ευρώ. Κατά τον αντίστοιχο περυσινό μήνα βέβαια, οι τιμές είχαν σημειώσει άνοδο της τάξεως του 10,6%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT