Εσβησαν τα σημάδια της κρίσης

Από το 2017 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές έχουν αυξηθεί 88% κατά μέσο όρο, έχοντας ξεπεράσει κατά 4% το προηγούμενο υψηλό που είχε καταγραφεί το 2008

εσβησαν-τα-σημάδια-της-κρίσης-563277664
SPECIAL REPORT
Ακίνητα: Οι πρωταθλητές στην αύξηση των τιμών
  1. Εσβησαν τα σημάδια της κρίσης
  2. Στο Παγκράτι οι 117.000 ευρώ σε μία επταετία έγιναν 305.000 ευρώ
  3. Πώς Καλλιθέα και Αργυρούπολη μπήκαν στη βιτρίνα του real estate

Αποκαλυπτικά της «εκρηκτικής» αύξησης των τιμών πώλησης κατοικιών, είναι τα στοιχεία που προκύπτουν μέσω της σύγκρισης των αξιών από το 2017, όταν δηλαδή και ξεκίνησε η πορεία ανάκαμψης της κτηματαγοράς και μέχρι σήμερα. Μάλιστα, όπως φαίνεται από τις επιμέρους περιοχές, προκύπτουν και αρκετές περιπτώσεις, όπου η άνοδος είναι σημαντικά υψηλότερης του μέσου όρου, κάτι που δείχνει ότι όσοι είχαν τα απαιτούμενα χρήματα για να αποκτήσουν ακίνητο το 2017, είναι σήμερα σημαντικά κερδισμένοι, καταγράφοντας απόδοση έως 184% των κεφαλαίων τους. Ετσι, η ελληνική αγορά κατοικίας και ιδίως αυτή του λεκανοπεδίου της Αττικής εξελίχθηκε σε μία από τις επικερδέστερες κατηγορίες επενδύσεων.

Η κτηματαγορά έχει πλέον ανακάμψει σχεδόν πλήρως ακόμα και σε πανελλαδικό επίπεδο, δείγμα των προκλήσεων που έχουν προκύψει αναφορικά με την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, που είναι σαφώς εντονότερο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Συγκεκριμένα, με βάση τους δείκτες τιμών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), από το 2017 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Αττική έχουν αυξηθεί κατά 88% κατά μέσο όρο. Ετσι, έχουν πλέον φτάσει να ξεπερνούν και κατά 4% το προηγούμενο υψηλό που είχε καταγραφεί το 2008.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, μετά και το δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές πώλησης κατοικιών εμφανίζονται αυξημένες κατά 69,2%, αλλά ακόμα υπολείπονται κατά 2,4% του προηγούμενου υψηλού του 2008.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι η κτηματαγορά έχει πλέον ανακάμψει σχεδόν πλήρως ακόμα και σε πανελλαδικό επίπεδο, δείγμα των προκλήσεων που έχουν προκύψει αναφορικά με την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, που είναι σαφώς εντονότερο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Υπάρχουν περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, όπου η μέση ζητούμενη τιμή έχει ξεπεράσει πλέον ακόμα και τα 3.000 ευρώ/τ.μ., χωρίς μάλιστα να προκύπτουν σημάδια επιβράδυνσης, παρά τον εξοβελισμό των ξένων επενδυτών μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα»

Οπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του δείκτη τιμών SPI του Spitogatos.gr, ανάλογα με την περιοχή και τη συνοικία, οι αυξήσεις μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερες του μέσου όρου, γεννώντας και προφανή προβλήματα, για όσους ίσως θα ήθελαν να αποκτήσουν κατοικία σε κάποια πιο προσιτή περιοχή, με βάση τουλάχιστον τα όσα ίσχυαν στο παρελθόν. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, όπου η μέση ζητούμενη τιμή έχει ξεπεράσει πλέον ακόμα και τα 3.000 ευρώ/τ.μ., χωρίς μάλιστα να προκύπτουν σημάδια επιβράδυνσης, παρά τον εξοβελισμό των ξένων επενδυτών μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT