Νέο πλήγμα από τον φόρο υπεραξίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χαμένος» μήνας θα πρέπει να θεωρείται ο Ιανουάριος για την αγορά κατοικίας, καθώς σχεδόν το σύνολο των αγοραπωλησιών που βρίσκονταν στο στάδιο της ολοκλήρωσης έχει παγώσει, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει το «σίριαλ» γύρω από τον τρόπο επιβολής του φόρου υπεραξίας. Ο νέος φόρος, ο οποίος αποτελεί την τελευταία εκδοχή του παλαιότερου φόρου υπερτιμήματος, έχει ξεκινήσει να ισχύει από τις αρχές του έτους, χωρίς όμως, μέχρι σήμερα, να έχουν δοθεί οι απαιτούμενες διευκρινίσεις αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού, καθώς, όπως αναφέρουν μεσίτες, ιδιοκτήτες, αλλά και συμβολαιογράφοι, με την υφιστάμενη μορφή του, ο σχετικός νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Η δυσκολία έγκειται στο ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολος ο τρόπος υπολογισμού της τιμής κτήσης. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι πωλήσεις ακινήτων από αντιπαροχή, ιδιοκατασκευασμένα ακίνητα για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθεί το πραγματικό κόστος ανέγερσης της οικοδομής, αλλά και ακίνητα, κυρίως της επαρχίας, που αποκτήθηκαν μέσω χρησικτησίας. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος επιβάλλεται με συντελεστή 15%, στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης ενός ακινήτου και της τιμής πώλησης και αφορά συλλήβδην όλα τα ακίνητα που πωλούνται, ανεξάρτητα από το πότε αποκτήθηκαν. Η υπεραξία μειώνεται με συντελεστές ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου. Για παράδειγμα, για ακίνητα ηλικίας έως πέντε ετών, ο συντελεστής ορίζεται σε 0,95, ενώ για ακίνητα άνω των 25 ετών, ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,61.

Σύμφωνα πάντως με την επικρατέστερη εκδοχή, για τον υπολογισμό της αξίας κτήσης θα λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία του ακινήτου κατά τον χρόνο κτήσης ή η αξία την οποία προσδιόρισε η εφορία για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης την περίοδο που ο πωλητής απέκτησε το ακίνητο. Σε περίπτωση που το πωλούμενο ακίνητο έχει αποκτηθεί με κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή, η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με βάση τη φορολογητέα αξία κατά τον χρόνο επαγωγής της κληρονομιάς ή κατά τον χρόνο κατάρτισης του συμβολαίου δωρεάς ή γονικής παροχής.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες, ο φόρος υπολογίζεται ακόμα και με μηδενικές αξίες σε περίπτωση που πρόκειται για παλαιά ακίνητα, προϊόν κληρονομιάς, αντιπαροχής, ή ιδιοκατασκευής, δεδομένης της σχεδόν αδύνατης εύρεσης του πραγματικού κόστους κτήσης. Επί της ουσίας, επιβάλλεται ένα νέο «χαράτσι» της τάξεως του 15% στην αξία της πώλησης, αφαιρουμένων των συντελεστών απομείωσης, με βάση την παλαιότητα της κατασκευής. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ζήτημα θα πρέπει να λάβει τέλος άμεσα, καθώς οι αγοραπωλησίες έχουν παγώσει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT