Στα 13,8 δισ. οι μεταβιβάσεις στη Γερμανία

Στα 13,8 δισ. οι μεταβιβάσεις στη Γερμανία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και το 2013 η εισροή επενδυτών στη γερμανική αγορά κατοικίας, αν κρίνει κανείς από το μέγεθος και την αξία των χαρτοφυλακίων που άλλαξαν χέρια. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, η συνολική αξία των κατοικιών που μεταβιβάστηκαν ανήλθε σε 13,83 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια άνοδο της τάξεως του 35%, έναντι του 2012, όταν και είχαν πωληθεί κατοικίες αξίας 10,23 δισ. ευρώ. Κύριος λόγος γι’ αυτό ήταν το εξαιρετικά δυναμικό τέταρτο τρίμηνο, όταν η αξία των συναλλαγών στην αγορά κατοικίας ανήλθε σε 5,1 δισ. ευρώ, έναντι 2,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τη Savills, ο αριθμός των χαρτοφυλακίων που πωλήθηκαν αυξήθηκε πέρυσι κατά 17% και ανήλθε σε 193, έναντι 165 το 2012. Αντίστοιχα, ο αριθμός των κατοικιών που πωλήθηκαν αυξήθηκε κατά 14% σε 221.000, έναντι 193.000 κατά τον προηγούμενο χρόνο. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, κανένα άλλο είδος ακινήτου δεν προσείλκυσε τόσο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον όσο οι κατοικίες. Οι εισηγμένες εταιρείες επενδύσεων ακινήτων και τα επενδυτικά αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων ήταν με διαφορά η μεγαλύτερη αγοραστική ομάδα χαρτοφυλακίων ακινήτων, πραγματοποιώντας το 54% των αγορών (περίπου 6,9 δισ. ευρώ).

Πάντως, παρά το συνεχιζόμενο ζωηρό ενδιαφέρον για τη γερμανική αγορά κατοικίας, η Savills θεωρεί ότι η επενδυτική αγορά ολοκλήρωσε τον ανοδικό της κύκλο το 2013. Ενας από τους λόγους για την εξέλιξη αυτή είναι η έλλειψη διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων, ενώ αρνητική επίδραση στην επενδυτική ζήτηση θα διαδραματίσουν και τα σχέδια της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, να επιβάλει όρια στην ανώτατη επιτρεπόμενη αύξηση ενοικίου στα υφιστάμενα συμβόλαια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT