Η επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας επηρεάζει και την αγορά του real estate

Η επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας επηρεάζει και την αγορά του real estate

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η ρωσική οικονομία δεν διανύει και τη λαμπρότερη περίοδό της, με διεθνείς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα να αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας στο 2,2% για το 2014 (έναντι 3,5%), εντούτοις οι επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων είναι περισσότερο αισιόδοξοι. Ηδη άλλωστε, η επιβράδυνση της οικονομίας είχε κάνει την εμφάνισή της κατά το 2013, χωρίς μεγάλη επίδραση στην αγορά ακινήτων, καθώς συνολικά επενδύθηκαν 6 δισ. ευρώ, πτώση μόλις κατά 7,5% έναντι του 2012.

Τα παραπάνω αναφέρει σε έκθεσή της η Jones Lang LaSalle, η οποία εκτιμά ότι και το τρέχον έτος θα ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο για την αγορά, παρά το ότι προβλέπεται να υπάρξει μια περαιτέρω υποχώρηση της επενδυτικής δραστηριότητας σε 5,2 δισ. ευρώ. Αλλωστε, το παραπάνω ποσό, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα παραμείνει υψηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση. Απλώς, θα εκλείψουν από την αγορά οι μεγάλης κλίμακας συμφωνίες που είχαν χαρακτηρίσει τη ρωσική αγορά ακινήτων κατά την περίοδο 2011 – 2013, ενώ θα αυξηθεί και το μερίδιο των εγχώριων επενδυτών (έναντι των ξένων) σε 60%, έναντι 55% το 2013.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι αποδόσεις των ακινήτων θα διατηρηθούν σταθερές κατά το 2014, σε 8,75% για τα ακίνητα γραφείων και 9% για τα εμπορικά κέντρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT