Ανάκαμψη στην ισπανική αγορά πολυτελών κατοικιών στο β΄ εξάμηνο

Ανάκαμψη στην ισπανική αγορά πολυτελών κατοικιών στο β΄ εξάμηνο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου τιμών εκτιμάται ότι οδεύει η αγορά πολυτελών κατοικιών στην Ισπανία, καθώς ειδικοί του κλάδου προβλέπουν ότι το φετινό πρώτο εξάμηνο θα αποτελέσει το τελευταίο διάστημα πτώσης των τιμών, οι οποίες όσο οδεύουμε προς το τέλος του 2014 θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται στις περισσότερες περιοχές υψηλού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Ηδη, το 2013 αποτέλεσε εν πολλοίς έτος ανάκαμψης του κλάδου των πολυτελών κατοικιών, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία, η ζήτηση από αγοραστές του εξωτερικού, ιδίως για τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ισπανίας, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 29% κατά μέσο όρο. Σε περιοχές μάλιστα, όπως η Μάλαγα (στην οποία εντάσσεται η Μαρμπέγια), η αύξηση των αγοραπωλησιών κατοικιών από ξένους εκτινάχθηκε κατά 61% το 2013, ενώ στην περιοχή της Χιρόνα, στην οποία βρίσκεται η παραθαλάσσια περιοχή της Κόστα Μπράβα, οι πωλήσεις σε ξένους αγοραστές κατοικιών ενισχύθηκαν με το εξίσου εντυπωσιακό ποσοστό του 52%.

Σύμφωνα με στοιχεία του μεσιτικού γραφείου Lucas Fox που ειδικεύεται στην αγορά των πολυτελών κατοικιών, οι αγοραστές από τη Βόρεια Ευρώπη (Μεγ. Βρετανία, σκανδιναβικές χώρες) έχουν επιστρέψει στην Ισπανία. Ταυτόχρονα καταγράφεται η αύξηση του ενδιαφέροντος από τη Μέση Ανατολή, την Κίνα και τη Ρωσία, ως αποτέλεσμα του πρόσφατου νόμου που χορηγεί άδειες παραμονής σε όσους αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Ενδεικτική είναι η επίδοση του γραφείου της εταιρείας στη Βαρκελώνη (περιλαμβάνει και την αγορά κατοικίας της δημοφιλούς Ιμπιζα), όπου οι αγοραπωλησίες τριπλασιάστηκαν κατά το 2013, ενώ η μέση αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σχεδόν σε 1 εκατ. ευρώ.

Η Lucas Fox ερμηνεύει την εξέλιξη αυτή ως ξεκάθαρη ένδειξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγοραστών στις προοπτικές της ισπανικής αγοράς πολυτελών κατοικιών, όπως επίσης και στην επιθυμία αρκετών ξένων αγοραστών να αποκομίσουν σημαντικές υπεραξίες στο μέλλον, καθώς πλέον οι τιμές στις περισσότερες δημοφιλείς περιοχές όχι μόνο της Βαρκελώνης, αλλά συνολικά της Ισπανίας, βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Οσον αφορά το τρέχον έτος, η εταιρεία αναμένει εξίσου καλές επιδόσεις στην αγορά, καθώς ίσως πρόκειται για τον τελευταίο χρόνο, κατά τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να επωφεληθούν των χαμηλών τιμών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT