Η Αθήνα στη 13η θέση στην Ευρώπη για νέες επενδύσεις σε ακίνητα

Η Αθήνα στη 13η θέση στην Ευρώπη για νέες επενδύσεις σε ακίνητα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφής είναι η βελτίωση της αγοράς ακινήτων της Αθήνας, αναφορικά με τον βαθμό ελκυστικότητάς της στους ξένους επενδυτές, όπως προκύπτει από σχετική πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήγαγαν για το 2014 η PricewaterhouseCoopers και το Urban Land Institute (ULI). Ειδικότερα, η Αθήνα πραγματοποίησε «άλμα» στη σχετική κατάταξη των ευρωπαϊκών πόλεων για νέες επενδύσεις ακινήτων, καθώς κατατάσσεται πλέον στη 13η θέση έναντι της 27ης που βρισκόταν στην αντίστοιχη περσινή έρευνα.

Οι 14 θέσεις που κέρδισε η αγορά ακινήτων της πρωτεύουσας αντικατοπτρίζουν την αλλαγή στάσης όλο και περισσότερων επενδυτών, οι οποίοι μόλις πριν από ένα χρόνο βαθμολογούσαν αρνητικά την πόλη σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες που λαμβάνονται υπόψη για την κατάταξη κάθε πόλης. Επί της ουσίας, η Αθήνα αποτελούσε απαγορευμένη περιοχή για τους επενδυτές. Η διαφοροποίηση που καταγράφεται φέτος αποδίδεται στο γεγονός ότι ορισμένοι επενδυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν πλέον αξιόλογες ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Βύζα της PwC, «η μελέτη δείχνει πως οι επενδυτές μπορούν να κάνουν μικρά βήματα προς αγορές, όπως η Αθήνα, που μέχρι τώρα είχαν το μεγαλύτερο ρίσκο». Σύμφωνα με τον ίδιο, μια σειρά από επενδυτικές κινήσεις εντός του 2013, όπως για παράδειγμα η απόκτηση τμήματος του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Properties από την καναδική Fairfax, η αγορά του 66% της Εθνικής Πανγαίας από την Invel Real Estate Partner έναντι 653 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013, καθώς και εξελίξεις όπως το σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας «Rethink Athens», αποτελεί ένδειξη ότι αλλάζει το κλίμα στην αγορά.

Παρά την αισθητή βελτίωση, δεν σημαίνει ότι αίφνης η Αθήνα αποτελεί πλέον έναν από τους πλέον περιζήτητους επενδυτικούς προορισμούς. Οπως προκύπτει από την έρευνα, η πλειονότητα των συμμετεχόντων επενδυτών αξιολογεί την πρωτεύουσα ως μια πολύ δύσκολη αγορά που προτιμά να αποφύγει. Η Αθήνα παραμένει στις τελευταίες θέσεις με βάση τις υφιστάμενες επιδόσεις των ακινήτων (28η) και τις προοπτικές νέων αναπτύξεων (27η), δείγμα των δυσκολιών που εξακολουθούν να καταγράφονται στην κτηματαγορά. Επιπλέον, πολλοί επενδυτές, τόσο Ελληνες όσο και ξένοι, αποθαρρύνονται από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει κατορθώσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και υλοποιεί ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας προκειμένου να αντιστρέψει την πορεία της οικονομίας. Ακόμα ένας αρνητικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι η εξεύρεση χρηματοδότησης για νέες αγοραπωλησίες παραμένει δυσχερής, μιας και οι τράπεζες είναι ακόμα επιφυλακτικές στη χορήγηση δανείων για την απόκτηση ακινήτων.

Ωστόσο, εφόσον η οικονομία της χώρας καταγράψει περαιτέρω σημάδια ανάκαμψης, η αγορά ακινήτων θα γίνει ακόμα πιο ελκυστική, ιδίως μεταξύ των επενδυτών εκείνων που σήμερα τοποθετούνται σε αγορές χαμηλής ζήτησης, με στόχο την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων.

Επί του παρόντος βέβαια, τέτοιες χώρες είναι η Ιρλανδία και η Ισπανία, οι οποίες δρέπουν σήμερα τους «καρπούς» της οικονομικής ανάκαμψης, μέσω αυξημένης ζήτησης για την αγορά ακινήτων. Ιδίως όσον αφορά την αγορά του Δουβλίνου, σήμερα βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων της Ευρώπης με βάση τις αναφορές ξένων επενδυτών, όταν μόλις πριν από δύο χρόνια οι ίδιοι θεωρούσαν απαγορευτική την απόκτηση ακινήτων στην ιρλανδική πρωτεύουσα.

Αντίστοιχα, το 67% των επενδυτών θεωρεί ότι η Ισπανία προσφέρει καλές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων, όντας μία από τις μεσογειακές χώρες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, πλην όμως σήμερα βρίσκεται σε ανάκαμψη. Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, ορισμένοι επενδυτές θεωρούν πως η διαχείριση του χρέους της Ισπανίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, με αποτέλεσμα η ισπανική αγορά να κρίνεται επικίνδυνη για πραγματοποίηση επενδύσεων, τουλάχιστον προτού καταγραφούν απτές ενδείξεις οικονομικής ανάπτυξης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT