Καταλύτης το Ελληνικό για την παραλία

Καταλύτης το Ελληνικό για την παραλία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχωρούν τα σχέδια για την ολική προσέγγιση του παραλιακού μετώπου Φαλήρου – Σουνίου, συνολικού μήκους 45 χιλιομέτρων, στο οποίο βέβαια θα δεσπόζουν το ακίνητο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Η επιτυχής ή όχι κατάληξη του διαγωνισμού για το Ελληνικό και οι χρήσεις που θα αξιοποιηθούν από το ανάδοχο σχήμα που θα αναλάβει την εκμετάλλευση της έκτασης θα καθορίσουν εν πολλοίς και τις αντίστοιχες επενδύσεις στα υπόλοιπα ακίνητα που ετοιμάζεται να αξιοποιήσει η εταιρεία «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.», η οποία θα κληθεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το ΤΑΙΠΕΔ και πάντως σε ενιαία βάση, προκειμένου να μην προκύψουν περιπτώσεις «κανιβαλισμού», δηλαδή ακίνητα με παρόμοιες χρήσεις και λειτουργίες σε κοντινή απόσταση.

Αυτήν την περίοδο, η «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» στελεχώνεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ αναμένεται και η σύνταξη των υπουργικών αποφάσεων που θα εγκρίνουν τη μεταβίβαση παραλιακών ακινήτων του Δημοσίου στο νέο εταιρικό σχήμα. Μεταξύ των ακινήτων που θα μεταβιβαστούν κι εν συνεχεία θα αξιοποιηθούν, μέσω σχετικών διαγωνισμών παραχώρησης εκμετάλλευσης, περιλαμβάνεται έκταση 58,6 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο, 258 στρεμμάτων στη Λομβάρδα – Κρωπία Αττικής, 327 στρεμμάτων στο Λαγονήσι (σήμερα είναι μισθωμένη σε ιδιώτες), όπως επίσης και εκτός σχεδίου έκταση 156 στρεμμάτων στη Βάρκιζα. Σημαντικά «φιλέτα» θεωρούνται επίσης έκταση 500 στρεμμάτων στο Μικρό Καβούρι (πλαζ Βουλιαγμένης), 90 στρέμματα στη Βούλα (μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας) και ακίνητο 176 στρεμμάτων στη Γλυφάδα, από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά μέχρι τα «Αστέρια» Γλυφάδας.

Ασφαλώς, η αξιοποίηση των εν λόγω ακινήτων θα πρέπει να γίνει με προσοχή και σεβασμό προς το περιβάλλον, αλλά και προς τους κατοίκους των εκάστοτε περιοχών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, οι προσφυγές στο ΣτΕ θα βρεθούν στην ημερησία διάταξη, ακυρώνοντας στην πράξη το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί. Τα οικονομικά οφέλη (άμεσα και έμμεσα) κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, τόσο για το Δημόσιο όσο και για την απασχόληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επένδυση του Ελληνικού θα απαιτήσει συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο συνέδριο Global Capital Forum ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, που είναι δεδομένο ότι θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά για την έκταση του Ελληνικού. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν 50.000 θέσεις εργασίας με την ολοκλήρωση του έργου, ενώ τα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο, σε βάθος χρόνου, υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT