Προς έναν κοινό τρόπο μέτρησης επιφάνειας των χώρων γραφείων

Προς έναν κοινό τρόπο μέτρησης επιφάνειας των χώρων γραφείων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες για την παγκόσμια αγορά γραφείων, που θα επηρεάσει το σύνολο της αγοράς και ασφαλώς και την Ελλάδα, αποτελεί η πρόσφατη έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τον καθορισμό ενός ενιαίου προτύπου μέτρησης της επιφάνειας των κτιρίων γραφείων. Η σχετική κίνηση ανήκει στη Συμμαχία Διεθνών Προτύπων Μέτρησης Ακινήτων (IPMSC), η οποία έχει καλέσει το σύνολο των μελών του κλάδου, από εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων μέχρι ιδιοκτήτες και σχεδιαστές/αρχιτέκτονες, να συμβάλουν στη σχετική διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Απριλίου, με στόχο οι προσπάθειες να καταλήξουν σε ένα κοινώς αποδεκτό πρότυπο μέτρησης της επιφάνειας, που να εφαρμόζεται σε όλες τις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, εκτός από κτίρια γραφείων, το νέο πρότυπο θα εξειδικευθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, ώστε να εφαρμοστεί και στη μέτρηση άλλων τύπων ακινήτων, όπως κατοικίες και εμπορικά κέντρα.

Επί της ουσίας, επιχειρείται να θεσπιστεί μια «ενιαία γλώσσα», την οποία να κατανοούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, από επενδυτές και πιστωτές μέχρι μεσίτες, εκτιμητές και χρήστες. Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα είναι το γεγονός ότι υφίστανται δεκάδες διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού της επιφάνειας ενός κτιρίου γραφείων ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλη σύγχυση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα της Jones Lang LaSalle, ένα ακίνητο μπορεί να εμφανίζει έως 24% απόκλιση της μετρούμενης επιφάνειας, ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται.

Οπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, τέτοιου είδους κινήσεις διαδίδονται με μεγάλη ταχύτητα στην αγορά και υιοθετούνται άμεσα, ιδίως από τους θεσμικούς επενδυτές, με αποτέλεσμα η προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα να είναι ιδιαίτερα γρήγορη. Κάτι ανάλογο έχει παρατηρηθεί και με το πρότυπο LEED, το οποίο μετράει την ενεργειακή απόδοση των επαγγελματικών ακινήτων και τα κατατάσσει ανάλογα. Η άμεση χρήση του από πληθώρα ξένων επενδυτών έχει πλέον υποχρεώσει ακόμα και ελληνικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων να προσαρμόσουν τα πλάνα τους. Στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν υψηλότερη βαθμολογία και επομένως να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες προσέλκυσης ξένων επενδυτών, οι οποίοι αποδίδουν μεγάλη σημασία σε τέτοια πλεονεκτήματα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT