Αύξηση 4% στη γερμανική αγορά κατοικίας

Αύξηση 4% στη γερμανική αγορά κατοικίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευνοϊκές συνθήκες αναφορικά με τη λήψη χρηματοδότησης, αλλά και η σταθερή εικόνα του διαθέσιμου εισοδήματος, εξακολουθούν να τροφοδοτούν τη ζήτηση στη γερμανική αγορά κατοικίας, διατηρώντας παράλληλα την ανοδική πορεία των τιμών. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Vdp, κατά μέσο όρο οι τιμές κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 4% κατά το 2013, έναντι ανόδου κατά 3,9% το 2012. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δέκα ετών, σύμφωνα με την εταιρεία.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν τα διαμερίσματα (σε πολυκατοικίες), όπου οι τιμές κατέγραψαν άνοδο κατά 4,7% το 2013. Ωστόσο, το 2012 η αύξηση είχε ανέλθει σε 4,9%. Ομως, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου του 2013, καθώς η αύξηση κατά το τελευταίο τρίμηνο περιορίστηκε σε μόλις 0,7%. Ανάλογη εικόνα καταγράφηκε και στα υφιστάμενα ακίνητα, όπου η συνολική άνοδος διαμορφώθηκε σε 3,2%, αλλά κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, σημειώθηκε πτώση κατά 0,4%. Ηταν η πρώτη μείωση τιμών σε επίπεδο τριμήνου από το πρώτο τρίμηνο του 2010. Κύριος λόγος ήταν η πτώση των τιμών στις μονοκατοικίες με 0,7%.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των κτιρίων γραφείων, η ετήσια άνοδος κατά το 2013 διαμορφώθηκε σε 5,9%, έναντι 6,1% το 2012. Σύμφωνα με την ανάλυση της Vdp, η ζήτηση για ενοικίαση γραφείων παρέμεινε ισχυρή, καθώς η εικόνα της απασχόλησης παρέμεινε θετική.

Ως εκ τούτου, τόσο εγχώριοι όσο και ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν κτίρια γραφείων στη Γερμανία. Η εικόνα αυτή πιστοποιήθηκε και κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, όταν οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT