Στα σκαριά η ανάπλαση της Δραπετσώνας

Στα σκαριά η ανάπλαση της Δραπετσώνας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το έργο της ανάπλασης του Ελληνικού να έχει μονοπωλήσει τις τελευταίες εβδομάδες τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά εσχάτως φαίνεται πως έχει αρχίσει να παρατηρείται σημαντική κινητικότητα και σε ακόμα μία σημαντική πολεοδομική παρέμβαση, που αφορά την περιοχή του παραθαλάσσιου μετώπου Δραπετσώνας και Κερατσινίου. Πρόκειται για ένα από τα έργα ανάπλασης της πόλης που έχουν βαλτώσει επί σειρά ετών, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες. Η εν λόγω περιοχή καλύπτει συνολική έκταση 900 στρεμμάτων που ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος της στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, ενώ σημαντική είναι η ιδιοκτησία που ελέγχεται από την ΑΓΕΤ Ηρακλής, τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και τα ΕΛΠΕ.

Πρόκειται επί της ουσίας για την πρώην βιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας – Κερατσινίου, με την αξιοποιήσιμη έκταση να υπολογίζεται σε περίπου 650 στρέμματα. Από το 1999, όταν και έκλεισε το εργοστάσιο της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων, η περιοχή έχει μείνει αναξιοποίητη παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες των επιμέρους ιδιοκτήτων να προχωρήσουν σε από κοινού ανάπτυξη. Η πολεοδομική πρόταση ανάπτυξης της περιοχής θα περιλαμβάνει μαρίνα, επιχειρηματικό κέντρο, χώρους εμπορικών χρήσεων και πολιτισμού, αλλά και τμήματα αμιγούς κατοικίας, ενώ πρόκειται να αναβαθμίσει μια περιοχή όπου κατοικούν περίπου 450.000 άνθρωποι. Ασφαλώς, προτάσεις έχουν κατατεθεί κι άλλες φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ιδίως κατά την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια συνέχεια. Το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανάπλαση της περιοχής εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 800 εκατ. ευρώ.

Οπως όλα δείχνουν, το σχέδιο για τη δημιουργία πίστας που θα φιλοξενεί αγώνες Φόρμουλα 1 μοιάζει επί του παρόντος να μην προχωρεί, ελλείψει ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Δεν αποκλείεται βέβαια να επανέλθει η πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τη λύση που θα επιλεγεί, θα πρέπει να τονιστεί ότι ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν, προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση της έκτασης, αφορά την ανάγκη μετεγκατάστασης των αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων βιομηχανικής χρήσης, που βρίσκονται στην περιοχή. Το πρώτο και απαραίτητο βήμα θα αποτελέσει η δημιουργία Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), από το οποίο θα προκύψουν οι απαιτούμενες χρήσεις γης και ο συντελεστής δόμησης, που θα αποτελέσουν και τον «οδηγό» για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να είναι σε θέση να αποτιμήσουν την ελκυστικότητα ή μη της επένδυσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT